aA
Lietuva kartu su kitomis šalimis kandidatėmis trečiadienį prisijungė prie Europos Sąjungos (ES) demaršo, kuriame reiškiamas "gilus susirūpinimas" dėl Irako krizės ir raginimas Bagdadui bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis.
Lietuvos vėliava
© DELFI
"Laikas senka. Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos (JT ST) rezoliucija Nr.1441 suteikė Irakui paskutinę galimybę taikiai nusiginkluoti. Jeigu šalis nepasinaudos šia galimybe, atsakys už visas pasekmes", - teigiama antradienį Irako misijoms Atėnuose, Briuselyje ir Niujorke įteiktame ES demarše.

Jame pabrėžiama, kad Irakas turi visiškai atsisakyti masinio naikinimo ginklų.

"Tą norime pasiekti taikiu keliu. Tačiau tai bus įmanoma, jeigu Irakas visiškai, besąlygiškai bei nedelsiant paklus visoms susijusioms JT ST rezoliucijoms ir ypač 2002 metų lapkričio 8 dieną priimtai rezoliucijai Nr. 1441. Irakas turi tuoj pat visiškai paklusti joje įtvirtintiems reikalavimams nusiginkluoti", - rašoma ES dokumente.

ES pareiškė visišką paramą JT ginkluotės inspektorių ir Tarptautinei atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovams Hansui Blixui (Bliksui) bei Mohamedui El Baradei (El Baradėjui) ir jų misijai, numatytai rezoliucijoje Nr.1441.

Joje primenama, kad JT ST ne kartą įspėjo Iraką, jog jeigu bus toliau pažeidinėjami Bagdadui pateikti reikalavimai, jis susidurs su "rimtomis pasekmėmis". ES demarše teigiama, kad Irako valdžia privalo neatidėliodama suteikti inspektoriams visą reikalingą ir papildomą informaciją, kurios pasigedo tarptautiniai inspektoriai.

Sausio 27 dieną JT ST pateiktoje H.Blixo ataskaitoje teigiama, kad Irakas nesugebėjo pateikti atsakymų į pagrindinius klausimus, susijusius su jo ginkluotės programomis, ir nepateikė ataskaitos apie juodligės sukėlėjų atsargas, kurias sakė sukūręs, o vėliau sunaikinęs. Irakas taip pat neatsiskaitė už 6,5 tūkst. bombų su cheminio ginklo užtaisais

ES taip pat pabrėžė būtinybę, kad Irakas, įgyvendindamas JT ST rezoliucijas, "visiškai bendradarbiautų su JT, kuri išlieka bendravimo tarp Bagdado ir tarptautinės bendruomenės kanalas".

Prie ES demaršo prisijungė stojimo derybas su ES baigusios Čekija, Estija, Kipras, Latvija, Lietuva, Lenkija, Malta, Slovakija, Slovėnija, Vengrija bei asocijuotos valstybės - Bulgarija, Rumunija ir Turkija. Lietuva jau praėjusią savaitę paskelbė esanti pasiryžusi prisidėti prie operacijos prieš Irako režimą.

Prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad Lietuva remia visas įmanomas taikos su Iraku paieškas, tačiau, prasidėjus karinei operacijai, yra pasirengusi suteikti savo pagalbą. Antradienį išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas taip pat sakė remiąs Lietuvos valdžios paskelbtą politikos kursą Irako atžvilgiu.

Diktatoriaus Saddamo Husseino vadovaujamas Irakas pastarąjį dešimtmetį kėlė pasaulio susirūpinimą dėl, kaip įtariama, vykdomų masinio naikinimo ginklų programų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.