aA
Europos durys plačiai atvertos Lietuvai, todėl ji dabar turi apsispręsti dėl narystės ir pasinaudoti jos siūlomomis galimybėmis, teigia baigiantis darbą Europos Komisijos Plėtros direktorato Lietuvos poskyrio vadovas Andersas Henrikssonas.
Europos Sąjunga
Trečiadienį vykusioje atsisveikinimo diskusijoje su Lietuvos Europos komiteto vadovu, buvusiu vyriausiuoju euroderybininku Petru Auštrevičiumi, akademine bendruomene ir žurnalistais A.Henrikssonas aptarė pasibaigusių Lietuvos ir ES derybų taktiką, lygino kandidačių ir ES derybų strategijas, diskutavo apie Lietuvos perspektyvas išsiplėtusioje ES, pranešė Europos komitetas.

"Lietuva buvo patikima ir stipri derybų partnerė, pasiekusi gerų rezultatų, kuriuos jums linkiu sėkmingai patvirtinti ir visuotiniame referendume. Būnant Lietuvoje, mane šiek tiek stebina, kad kalbos apie kvotas ar pinigus kartais užgožia viso ES plėtros proceso naudą ir istoriškumą", - sakė A.Henrikssonas.

Savo ruožtu P. Auštrevičius teigė, kad "derybos dėl narystės nėra kelio pabaiga".

"Derybų metu įgavome patirties ir praktiškai suformavome klausimų paketą, kuris mums bus svarbus ateityje, būnant ES nare - matome, kad bus svarbu gauti pinigų tolesniam Ignalinos atominės elektrinės uždarymo procesui, mums prioritetiniai liks žemės ūkio klausimai, teisingumas ir vidaus reikalai, santykiai su Rusija ir Kaliningrado sritimi", - sakė jis.

P.Auštrevičiaus teigimu, Lietuvai, pradėjus derybas dvejais metais vėliau nei 6 pirmosios grupės kandidatės buvo labai svarbu "nepavėluoti".

"Mes žinojome, kad turime būti pirmojoje plėtros bangoje, tačiau tai nereiškia, kad derėjomės ir sutikome su bet kokiomis sąlygomis. Daugeliu atveju sumaniai panaudojome kitų kandidačių derybų rezultatus, efektyviai dirbome šalies viduje", - sakė P.Auštrevičius. A.Henrikssonas nuo vasario vidurio skiriamas Europos Komisijos direktoriumi Vystymo departamente.

Lietuva kartu su devyniomis kitomis kandidatėmis narystės derybas baigė pernai gruodį. Šiemet balandžio 16 dieną derybas baigęs šalių dešimtukas, tarp jų ir Lietuva, Graikijoje pasirašys Stojimo į ES sutartį.

Lietuva ketina tapti visateise ES nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną. Gegužę Lietuvoje turėtų įvykti referendumas dėl stojimo į ES.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.