aA
Buvęs Jungtinių Tautų inspektorius ginkluotės klausimams Scottas Ritteris (Skotas Riteris) mano, kad JAV ir Irako karas prasidės šio vasario pabaigoje, o Šiaurės Korėja pasinaudos šia galimybe ir puls Japoniją ir Pietų Korėją.
JAV kariuomenės pratybos
JAV kariuomenės pratybos
© EPA-ELTA
Buvęs JAV jūrų pėstininkas S.Ritteris, kuris septynerius metus dirbo inspektoriumi ginkluotės Irake klausimais dešimtajame dešimtmetyje, sako, kad JAV vadovaujama koalicija pradės karo veiksmus priešę Bagdadą, kai įsitikins, jog veltui mėgina įtikinti JT Saugumo Tarybą, kad karas būtinas.

"Manau, masiniai (Irako) bombardavimai prasidės vasario pabaigoje, o didelės sausumos pajėgos pereis Irako sieną kovo pradžioje", - sakė S.Ritteris žurnalistams ir pridūrė "nemanąs, kad karas greitai baigsis".

JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) 17 val. 30 min. Lietuvos laiku turi kalbėti JT Saugumo Taryboje ir pateikti įrodymų, kad Bagdadas turi masinio naikinimo ginklų.

Rusija, Prancūzija ir Kinija, turinčios veto teisę Saugumo Tarybos sprendimams, nėra tikros, kad būtinas karas, kuris gali padidinti nestabilumą Artimuosiuose rytuose.

S.Ritterio nuomone, Šiaurės Korėja gali pasinaudoti karo su Iraku pradžia ir smogti JAV ir jų sąjungininkų Azijoje pajėgoms įspėjamąjį smūgį.

"Šiaurės Korėja nelauks, kol ateis amerikiečiai, matydama, kaip JAV naikina Iraką nepaisydamos tarptautinės teisės, - sakė S.Ritteris. - Jie nenuramins, kol nepavers Tokijo radioaktyvia dykuma".

JAV praėjusį rudenį pranešė, kad Pchenjanas prisipažino ketinąs sukurti masinio naikinimo ginklą. Po to Šiaurės Korėja pasitraukė iš Branduolinių ginklų neplatinimo sutarties ir JT inspektorius išsiuntė iš šalies.

Antradienį šaltiniai Pentagone, kad kovos lėktuvų ir laivų įgulos gavo įsakymą rengti galimam siuntimui į Ramiojo vandenyno vakarinę dalį, kad užkirstų kelią galimai Šiaurės Korėjos agresijai, jeigu prasidės karas su Iraku.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.