aA
Klausimas

Ar galima naudoti Diane-35, sergant mastopatija? Kokios kontraceptines priemones rekomenduojamos, sergant 6ia liga?

Vilma, 23 m.

Atsakymas

Kombinuoti geriamieji kontraceptikai teigiamai veikia gerybinę krūties patologiją, o mastopatija yra viena iš jų. Vartojant kontraceptikus, nevyksta ovuliacija, 40-60% sumažėja kiaušidžių cistų, netiesiogiai susijusių su krūties ligomis tikimybė, dėl šios priežasties, mažiau veša krūties audinys. Fibrocistinės krūties ligos atsiradimo tikimybė sumažėja 40%. Šis apsauginis kontraceptikų poveikis atsiranda juos vartojant ilgiau nei 2 metus.

Net remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos rekomendacijomis - mastopatija yra viena iš medicininių indikacijų skirti kombinuotus geriamuosius mažų dozių kontraceptikus. Apsauginis kontraceptikų poveikis krūties audiniui priklauso ir nuo jų sudėtyje esančio gestageno: kuo stipriau jis veikia gestageniškai, tuo apsauginis poveikis didesnis. Diane - 35 patikimai slopina ovuliaciją, tačiau poveikis krūties audiniui nėra pilnai žinomas.

Šis preparatas skirtas ryškaus "vyriškų" hormonų poveikio slopinimui, sunkių spuogų gydymui. Krūties audinį mažiausiai veikia desogestrelio ir gestodeno turintys kontraceptikai. Kadangi vartojote Diane - 35, įtariu, kad turite ir odos problemų. Tokiu atveju pasiūlyčiau jums optimalų sprendimą - kontraceptiką su dezogestreliu taip pat puikiai veikiantį odą, kaip ir jūsų iki šiol vartotasis - GRACIAL.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.