aA
Antradienį NATO šalių atstovai Briuselyje iš esmės pritarė Latvijos reformų rengiantis dalyvauti NATO plano projektui, papildytas planas bus pateiktas Latvijos ministrų kabinetui patvirtinti, pranešė šalies Užsienio reikalų ministerijos spaudos centras.
Latvijos delegacijai derybose su NATO šalių atstovais vadovavo URM valstybės sekretorius Maris Riekstinis ir Gynybos ministerijos valstybės sekretorius Edgaras Rinkevičius, į delegaciją taip pat įėjo Užsienio reikalų, Gynybos ir Finansų ministerijų, taip pat Konstitucijos gynimo ir Kovos su korupcija biurų atstovai.

Pasitarimas, kuriame dalyvavo visų 19 NATO šalių atstovai, vedė NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas politikos klausimams Guentheris Altenburgas (Giunteris Altenburgas).

Pasitarimo dalyviai išsamiai aptarė svarbiausius klausimus, kuriems spręsti itin daug dėmesio turi skirti Latvijos vyriausybė, integruodamasi į Aljansą.

Politikos ir ekonomikos skyriuje NATO nariai pritarė ankstesnei Latvijos veiklai visuomenės integravimo ir kovos su korupcija srityje bei rekomendavo tęsti šį darbą.

NATO šalių atstovai teigiamai įvertino Latvijos pažangą vykdant Dalyvavimo NATO renginių planą, ypač stabilią Latvijos ekonomikos raidą ir dinamišką jos kilimą, garantuojančius būtiną Latvijos gynybos poreikių ir numatytų reformų gynybos srityje finansavimą.

Taip pat buvo apsvarstyta ginkluotųjų pajėgų struktūra ir Latvijos indėlis į bendras NATO operacijas. Po priėmimo į Aljansą daugiausia dėmesio reikės skirti indėliui į NATO kolektyvinio saugumo operacijas ir Latvijos ginkluotųjų pajėgų profesionalumo tobulinimui.

Buvo pažymėta, kad prie būsimų NATO operacijų galės prisidėti Latvijos išminavimo specialistų padalinys, LATBAT, karo policija, karo medikai ir specialieji padaliniai. NATO nariai rekomendavo Latvijai augiau dėmesio skirti personalo mokymui.

Kaip jau pranešta, reformų plano tikslas - užtikrinti, kad Latvija iki priėmimo į NATO 2004 metų gegužės 1 dieną būtų pasirengusi veikti pagal Aljanso standartus.

Latvija įsipareigojo iki metų pabaigos patikslinti gynybos koncepciją ir nacionalinių ginkluotųjų pajėgų struktūrą, parengti daugiau specialiųjų padalinių dalyvauti tarptautinėse operacijose. Jau šįmet būtina įvykdyti informacijos saugumo reformą. Daugelį kitų plano punktų būtina įvykdyti iki įstojimo į NATO. Tokį dokumentą rengia kiekviena kandidatė į NATO.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.