aA
Centro sąjunga, Lietuvos derybas su Europos Sąjunga vertindama kaip "katės maiše" pirkimą, sieks į šį procesą įtraukti visuomenę.
"Visų pirmiausia, mes turėtumėme atsigręžti į visuomenę, paklausti jos nuomonės ir remtis ne tik filmukais, kaip yra gerai Europos Sąjungoje, bet pateikti labai rimtus ekonominius argumentus", spaudos konferencijoje BNS biure antradienį teigė Seimo biudžeto ir finansų komiteto narė centristė Rasa Melnikienė.

Europos reikalų komiteto narys centristas Arūnas Grumadas abejoja, ar nors vienas eilinis Lietuvos pilietis žino, dėl ko Lietuva susitarė su Europos Sąjunga, praėjusią savaitę pabaigusi stojimo derybas dėl penkių skyrių.

"Dabar yra nupirkti penki katinai, jie sukišti į maišą, pinigai jau sumokėti, bet jų dar niekas nematė", taip Lietuvos derybas apibūdino centristas.

Jis įsitikinęs, kad tos stojimo į ES sąlygos, kurių Lietuvos derybininkai prašo Briuselyje, pirmiausia turi būti žinomos Lietuvos žmonėms, kurie dirba tose srityse.

"Viskas gali vykti paraleliai - mes nuvažiuojame su portfeliu į Briuselį, tačiau tuo pačiu metu duodame visuomenei pasvarstyti, ką mes ten nusivežėme. Ir jeigu iškiltų rimtų pasipriešinimų, kol nesibaigė derybos, būtų galima pakeisti savo pozicijas", teigė A. Grumadas.

Penktadienį Centro sąjunga Seime rengia konferenciją "Lietuvos ekonominiai interesai Europos Sąjungoje", į kurią pakvietė Lietuvos mokslo elitą, Užsienio reikalų ministerijos pareigūnus, Europos Komisijos, verslo atstovus, ekonomistus, kad jie įvertintų ekonominius Lietuvos interesus derybų su Europos Sąjunga procese.

Konferencijoje bus siūloma įkurti parlamentinę darybų su Europos Sąjunga monitoringo grupę, sudarytą iš politikų, verslo, akademinės bendruomenės, nevyriausybinių organizacijų, profesinių sąjungų, Žemės ūkio rūmų atstovų. Ši grupė reguliariai įvertintų oficialias derybininkų pozicijas.

Taip pat ketinama kreiptis į Vyriausybę, kad būtų sudaryta nepriklausomų ekspertų grupė, įvertinanti Lietuvos derybų pozicijas bei teikianti išvadas dėl ekonominių, socialinių ir kitokių šių pozicijų laikymosi pasekmių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.