aA
Sprogimas ant Ustjinės tilto Maskvos centre buvo mėginimas ne nusižudyti, o įvykdyti teroro aktą, pranešė trečiadienį šaltiniai teisėsaugos institucijose.
Smogas Maskvoje
Jų žiniomis, prieš kurį laiką į Maskvos milicijos ir Federalinės saugumo tarnybos operatyvinių darbuotojų akiratį pateko teroristinė grupė "Raudonojo jaunimo avangardas" (RJA), kuri ketino sprogdinti bombas Maskvos centre prie įvairių svarbių įstaigų. Grupės nariai, tarp jų Maskvos chemijos technologijų universiteto studentas Igoris Fiodorovičius, buvo stebimi.

"Šiandien naktį stebint paaiškėjo, kad Fiodorovičius nešasi savadarbį sprogdinimo įtaisą. Milicininkai sustabdė jaunuolį kiek įmanoma saugesnėje vietoje, toliau nuo pastatų ir žmonių susitelkimo vietų prie Ustjinės tilto, Fiodorovičius neketino pasiduoti, reikalavo iškviesti į įvykio vietą savo motiną", - sakė vienas šaltinis.

"Sprogmuo buvo su įjungtu laikrodžio mechanizmu. Kai sprogimo laikas priartėjo, Fiodorovičius metė sprogmenį ir pasidavė. Po to nugriaudėjo sprogimas, sugriovęs dalį tilto turėklų. Sprogimo galingumas prilygo 1 kg trotilo", - sakė teisėsaugininkas, pridurdamas, kad I.Fiodorovičius ketino padėti bombą prie vienos įstaigų Raušo krantinėje.

Maskvos vyriausiosios vidaus reikalų valdybos informacijos centro viršininkas Kirilas Mazurinas patvirtino, kad naktį per operaciją "buvo sužlugdytas mėginimas susprogdinti bombą prie vienos įstaigų Raušo krantinėje".

Maskvos VRV kovos su ekstremizmu ir terorizmu skyriaus darbuotojų duomenimis, grupė "Raudonojo jaunimo avangardas" įeina į politinį judėjimą "Darbo Rusija". Grupei priklauso apie 500 užregistruotų narių nuo 14 iki 30 metų amžiaus.

2001 metų kovą sulaikytas vienas grupės aktyvistų Aleksandras Tamilovas, kuris darė sprogdinimo įtaisus. Per kratą jo bute rasta daug medžiagos sprogmenims gaminti.

2002 metų gegužės 9 dieną 25 RJA nariai buvo sulaikyti už mėginimą išprovokuoti riaušes.

"Raudonojo jaunimo avangardas" turi skyrius beveik visuose dideliuose Rusijos miestuose, bet didelio pavojaus organizacija nekelia", - teigė šaltinis teisėsaugos institucijose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.