aA
Pakviestąsias NATO nares ir narystės Aljanse siekiančias kandidates vienijanti Vilniaus grupė parengė deklaraciją, kuria reiškiama parama JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) siekiui nuginkluoti Iraką.
Lietuva žengia į NATO
Lietuva žengia į NATO
© KAM
Kaip pranešė naujienų agentūra "Reuters", Rumunijos, Bulgarijos ir Baltijos valstybių pareigūnai nurodė, kad Vilniaus grupės narės tariasi dėl dokumento formuluočių.

Dokumentas turi būti paskelbtas Jungtinėse Valstijose trečiadienį, po JAV valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) kalbos Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, kurioje bus išdėstyti Vašingtono argumentai prieš Iraką.

Aukštas Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas BNS trečiadienį patvirtino, jog toks dokumentas parengtas. Pareiškimą, kurio turinys kol kas neskelbiamas, trečiadienį Vašingtone JAV Valstybės departamentui įteiks Rumunijos, Latvijos ir Slovakijos ambasadoriai.

"Dokumente bus reaguojama į C.Powello pareiškimą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje. Tai, be abejonės, paramos laiškas", - BNS sakė aukštas diplomatas. BNS žiniomis, laišką pasirašys mažiausiai devynios iš dešimties Vilniaus grupės valstybių.

Minėtoji Vilniaus dešimtuku vadinama grupė vienija Rytų, Vidurio ir Pietų Europos valstybes - Lietuvą, Latviją, Estiją, Slovakiją, Slovėniją, Rumuniją, Bulgariją, Albaniją, Makedoniją ir Kroatiją. Pirmosios septynios pernai lapkritį gavo pakvietimą į NATO, Albanija, Makedonija ir Kroatija laikomos kandidatėmis į Aljansą.

Rytų Europos valstybės paramą JAV demonstruoja po praėjusią savaitę paskelbto panašaus aštuonių Europos Sąjungos šalių pareiškimo, tačiau dideles abejones reiškiant tradicinėms JAV sąjungininkėms Prancūzijai ir Vokietijai.

Rytų Europa yra dėkinga už Amerikos užtarimą šio regiono šalims kovojant su komunizmu, taip pat - už tvirtą Vašingtono paramą NATO plėtrai. Rengiama deklaracija atspindi Rytų Europos tikėjimą, kad Vašingtonas ir toliau lieka pagrindinis jų saugumo garantas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.