aA
Didžioji Britanija ir Prancūzija antradienį paskelbė pasiekusios susitarimą dėl aktyvesnio dvišalio karinio bendradarbiavimo Europos Sąjungoje (ES), įskaitant planus įsteigti bendrą nuolatinės parengties karo laivyno lėktuvnešio grupę.
T.Blair
T.Blair
© EPA-ELTA
Šį susitarimą Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) ir Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) pasiekė Šiaurės Prancūzijos Le Tukė kurorte vykstančiame viršūnių susitikime, kuriame taip pat dalyvauja Prancūzijos vyriausybės vadovas Jeanas-Pierre'as Raffarinas (Žanas Pjeras Rafarenas) ir abiejų šalių užsienio reikalų, gynybos bei vidaus reikalų ministrai.

Šalių vadovai paskelbė bendrą deklaraciją, kurioje pareiškė sieksią įgyvendinti ankstesnį susitarimą, pasiektą 1998 metais Prancūzijos San Malo vykusio viršūnių susitikimo metu. Šiame susitarime šalys įsipareigojo parengti ES saugumo ir gynybos politiką, numatančią krizių valdymo operacijas Europoje ir kitose vietose. San Malo susitarimo įgyvendinimas buvo įstrigęs susikirtus požiūriams į Europos greitojo reagavimo pajėgų santykius su NATO. Gruodį Kopenhagoje išsprendus šiuos nesutarimus, dabar atsiveria galimybės pradėti naują bendradarbiavimo epochą, pareiškė Britanijos atstovai.

"Prancūzija ir Jungtinė Karalystė visą XX amžių išvien pasitikdavo Europos saugumui gresiančius pavojus. Šiandien Europai tenka spręsti naujus saugumo uždavinius, - sakoma deklaracijoje. - Dirbdamos su partnerėmis, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė yra pasirengusios stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, siekdamos, kad Europa būtų pajėgi efektyviai spręsti (šiuos uždavinius)".

T.Blairas ir J.Chiracas taip pat pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo numatė įsteigti mažiausiai vieną lėktuvnešio kovinę grupę, kuri nuolat budėtų jūroje ir būtų pasirengusi kovos veiksmams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.