aA
Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis), besilankantis su vizitu Izraelyje, pirmadienį pareiškė, jog "Lenkija padarys viską, kad buvę šalies piliečiai galėtų atgauti prarastą turtą", pranešė Lenkijos spauda.
Atsakydamas į Izraelio parlamento pirmininko Avrahamo Burgo klausimą dėl žydų turto gražinimo, svečias sakė, jog reikia atsižvelgti į tai, jog Lenkija po Antrojo pasaulinio karo neteko pusės savo teritorijos ir buvo labai nuniokota. Be to, anot A. Kwasniewskio, pokario metu Lenkijoje vyko didelė gyventojų migracija, o tūkstančių gyventojų turtas buvo nacionalizuotas komunistinės valdžios.

Lenkijos spauda prezidento pareiškimo kol kas nekomentavo. Dėl šios opios problemos jau ne kartą vyko karšti debatai Lenkijos Seime, tačiau kol kas niekas neįsivaizduoja, kaip ją būtų galima išspręsti.

Per demokratinioo valdymo dešimtmetį Lenkija taip dar ir neparengė privatizacijos įstatymo. Tėra priimtas įstatymas, numatantis teisę atgauti turtą religinėms bendrijoms, tarp jų ir judėjams.

Iki Antrojo pasaulinio karo Lenkijoje gyveno apie 3-4 milijonus žydų, kuriems šalies didžiuosiuose miestuose priklausė kone pusė nekilnojamojo turto, o mažesniuose miesteliuose ir dar daugiau. Tad turto grąžinimas Varšuvai dar ilgai bus didelis galvosūkis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.