aA
Šiaurės Korėjos kariuomenė yra visiškai pasirengusi atremti galimą JAV agresiją, pranešė pirmadienį Šiaurės Korėjos žiniasklaidos priemonės, didėjant įtampai dėl šios stalinistinės šalies branduolinių ambicijų.
Tai, anot Pchenjano radijo, pareiškė Korėjos liaudies armijos vadovas, kuris praėjusį savaitgalį prisiekė savo ištikimybę Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong-Ilui (Im Čen Irui), praėjusį savaitgalį tikrinu armijos parengtį.

Šiaurės Korėja ne kartą kaltino JAV rengiantis smogti smūgį. Vašingtonas atmeta šiuos kaltinimus, bet JAV administracijos atstovai paskelbė apie žingsnius didinti karinį aktyvumą Pietų Korėjoje, kad būtų galima stabdyti Seulo "šiaurinį kaimyną".

"Mūsų armija ir liaudis yra visiškai pasirengusios kovai, kad užkirstų kelią kariniams ir politiniams veiksmams, kuriuos planuoja Amerikos imperializmo vanagai, siekiantys užimti svarbiausiais pozicijas Korėjos pusiasalyje", - pranešė Pchenjano radijas.

Įtampa dėl Šiaurės Korėjos didėja nuo 2002 metų spalio, kai Vašingtonas pranešė, kad Pchenjanas atnaujina branduolinės programos darbus, nutrauktus 1994 metais. Tuojau po to Pchenjanas išsiuntė iš šalies Jungtinių Tautų inspektorius atominės energetikos klausimais ir paskelbė, kad pasitraukia iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) apkaltino Šiaurės Korėja šantažu bei apgaule ir pareiškė, kad ketina taikiai išspręsti konfliktą.

Savo ruožtu Pchenjanas kaltina JAV pažeidus 1994 metų pagrindų sutartį, pagal kurią Šiaurės Korėjai turėjo būti tiekiami maisto produktai ir degalai mainais už atsisakymą plėtoti branduolinę programą.

Laikraščio "The New York Times" straipsnyje, išspausdintame penktadienį, rašoma, jog JAV palydovai užfiksavo, kad Šiaurės Korėjoje pervežami sunkvežimiais iš sandėlių 8 tūkst. šilumą skleidžiančių elementų. Tačiau kol kas nėra jokių požymių, kad prasidėjo šių elementų perdirbimas.

Kad būtų galima pagaminti branduolinę bombą, reikia apie 20 kg plutonio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.