aA
Indonezijos nacionalinės policijos būstinėje Džakartoje anksti pirmadienį ryte nugriaudėjo sprogimas, kurį sukėlė savadarbė bomba, tačiau, policijos duomenimis, niekas nenukentėjo.
Policija sakė, kad kol kas sprogimo priežastis nėra aiški, taip pat neaišku, kokiu tikslu ir kas surengė šį išpuolį, tačiau neatmetė galimybės, kad jis kaip nors gali būti susijęs su numanomu radikalių islamistų dvasiniu lyderiu Abu Bakaru Bashiru (Abu Bakaru Baširu).

"Svarstomos visos galimybės", - pirmadienį sakė policijos atstovas spaudai Edwardas Aritonangas (Edvardas Aritonangas), paklaustas, ar šis incidentas gali būti susijęs su radikalios Pietryčių Azijos musulmonų grupuotės "Jemaah Islamiah" vadovu Abu Bakaru Bashiru.

E.Aritonangas sakė, kad Džakartos priemiestyje Kebajorankoje esantį policijos būstinės kompleksą sudrebinęs sprogimas nugriaudėjo šalia jame stovinčios auditorijos, kurioje dažnai rengiami pobūviai, tokie, kaip vestuvės.

"Apsaugos darbuotojai rado juodą krepšį, kuris į pastatą vedančioje terasoje buvo padėtas šalia gėlių vazono", - sakė jis. Buvo iškviesta išminuotojų grupė, tačiau sprogstamasis įtaisas auditorijoje, kurią jau buvo spėta atitverti, sprogo dar prieš jai atvykstant.

"Sprogimas buvo nesmarkus ir niekas per jį nenukentėjo. Buvo padaryta tik minimali žala", - sakė vienas liudininkas. Sprogus bombai išdužo auditorijos langai ir buvo padaryta žala medinėms vestibiulio luboms, sakė kiti liudininkai. Be to, pasak liudininkų, buvo apgadintas mažiausiai vienas automobilis.

E.Aritonangas sakė, kad šis pastatas nebuvo ypatingai saugomas, nes jame daugiausiai buvo rengiami vestuvininkų pokyliai. Nacionalinės policijos viršininkas generolas Da'i Bachtiaras (Dai Bachtiaras) sakė, kad "iš nelabai galingų sprogmenų padaryta bomba turėjo laikrodžio mechanizmą".

Indonezijoje, kuri yra ketvirtoji pagal žmonių skaičių pasaulio šalis ir kurią nuolat krečia etninis, religinis ir nepriklausomybės siekiančių separatistų smurtas, pastaraisiais metais padažnėjo bandymų sprogdinti bombas.

Spalio 12 dieną Indonezijos kurortinėje Balio saloje nugriaudėjus serijai galingų sprogimų, dėl kurių valdžia apkaltino "Jemaah Islamiah", žuvo beveik 200 žmonių.

Nuo rugsėjo mėnesio diplomatai ir kiti šaltiniai ne kartą buvo perspėję, kad sukarintos grupuotės, susijusios su "Jemaah Islamiah" ar Osamos bin Ladeno tinklu "al Qaeda", šalies sostinėje gali mėginti rengti išpuolius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.