aA
Premjeras Andrius Kubilius teisėtvarkos institucijų paprašė įvertinti Panevėžio rajone kelią blokavusių žemdirbių veiksmus.
Premjeras ketvirtadienį kreipėsi į vidaus reikalų ministrą Česlovą Blažį, prašydamas kartu su Generaline prokuratūra išnagrinėti ir įstatymų numatyta tvarka įvertinti asmenų, trečiadienį blokavusių "Via Baltica" magistralę Panevėžio rajone, veiksmų teisėtumą bei galimus įstatymų pažeidimus.

Taip premjeras reagavo į Ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus surengtą nesankcionuotą kelio blokavimo akciją, kurioje reikalauta išmokėti pernai pažadėtas subsidijas žemdirbiams.

"Premjeras pabrėžia, jog mitingai, demonstracijos ar piketai yra teisėta žmonių nuomonės reiškimo forma tik tuo atveju, kai jie rengiami įstatymais numatyta tvarka", teigiama ketvirtadienį išplatintame premjero atstovo spaudai Audriaus Bačiulio pranešime.

Panevėžio rajono savivaldybė nedavė leidimo surengti akciją, kurioje trečiadienį dalyvavo apie 300 žemdirbių.

"Premjeras dar kartą primena, jog su šia Vyriausybe kalbėtis ultimatumų kalba nėra jokios perspektyvos", teigiama pareiškime.

Metų pradžioje premjero susitikime su žemdirbių savivaldos organizacijų vadovais buvo sutarta, kad kasdien iš valstybės biudžeto ir Privatizavimo fondo į Kaimo rėmimo fondą bus pervedama po 2-3 mln. litų, taip sumokant praėjusių metų vasarą Vyriausybės pažadėtas, tačiau nesumokėtas subsidijas.

Vykdant šį susitarimą, iki vasario 23 dienos subsidijoms už parduotą žemės ūkio produkciją bei kitoms žemės ūkio programoms finansuoti jau išmokėta 50 mln. litų.

Viso iki sėjos pradžios, t.y. kovo 15 dienos, Vyriausybė sumokės žemdirbiams 90 mln. litų pernai žadėtų subsidijų, o likusi suma bus išmokėta iki liepos 1 dienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.