aA
Generalinė prokuratūra dėl Seimo pirmininko Vytauto Landbsergio apšmeižimo pirmadienį iškėlė baudžiamąją bylą Jonui Urkai, viešai pareiškusiam, kad neva prieš penkerius metus jis paskolino V. Landsbergiui 100 tūkst. JAV dolerių.
Byla iškelta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už žinomai melagingų prasimanymų, žeminančių asmens garbę, skleidimą spaudinyje.

Už šį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu iki 2 metų arba pataisos darbais tam pačiam laikui, arba bauda.

Iškelti baudžiamąją bylą prokuratūra nusprendė, ištyrusi tris pareiškimus - V. Landsbergio dėl jo apšmeižimo bei jo parašo suklastojimo ir Seimo narių grupės prašymo nustatyti tiesą.

Neseniai iš įkalinimo įstaigos grįžęs verslininkas J. Urka viešai paskelbė, kad V. Landsbergis per dabar jau mirusį akademiką Raimundą Rajecką iš jo skolinosi didelę sumą.

J. Urka kaip V. Landsbergio skolos tariamą įrodymą pateikė 1995 metų gegužės 20 dienos "paskolos sutartį", neva pasirašytą V. Landsbergio.

Tariamoje sutartyje trūksta tokiems dokumentams būtinų rekvizitų - skolintojo ir skolininko adresų, asmens kodų. Be to, joje klaidingai nurodyti V. Landsbergio gimimo metai.

J. Urka davė paaiškinimus prokuratūrai, tačiau paskolos dokumentų originalų nepateikė. Jei teigia juos išvežęs saugoti į Maskvą.

V. Landsbergis tvirtinimus apie tariamą jo skolą J. Urkai yra pavadinęs "kliedesiais".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.