aA
Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas prieš pirmadienį vyksiantį Europos Sąjungos (ES) vadovų susitikimą Briuselyje dėl konflikto tarp Rusijos ir Gruzijos perspėjo Europos šalis nesekti Jungtinių Valstijų užsienio politikos pavyzdžiu .
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© AFP/Scanpix
Rusija antradienį oficialiai pripažino Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę, teigdama, kad tai yra būtina, siekiant apsaugoti regionus nuo panašių Gruzijos atakų kaip rugpjūčio 8 dieną. Vakarų šalys pasmerkė šį žingsnį, pavadindamos jį „neatsakingu sprendimu“.

„Jei Europos šalys ir toliau vykdys tokią politiką, mes turėsime kalbėtis su Vašingtonu apie Europos klausimus“, - interviu Vokietijos televizijai ARD sakė V. Putinas.

Rusijos premjeras pareiškė, kad Europa palaikė JAV poziciją ir parėmė Kosovo nepriklausomybę, o JT rezoliucija apie Serbijos teritorinį vientisumą buvo „išmesta į šiukšliadėžę“.

Rusija, ilgalaikė Serbijos sąjungininkė ir JT Saugumo Taryboje veto teisę turinti narė, atsisakė pripažinti Kosovo nepriklausomybę, pareiškusi, kad tai sukels „grandininę reakciją“.

V. Putinas pateisino Rusijos veiksmus Pietų Osetijoje teigdamas, kad Maskva turėjo apginti šalies piliečių gyvybes.

Buvęs Rusijos prezidentas pabrėžė, kad Rusija nebijo Vakarų sankcijų: „Tokia šalis kaip mūsų nebus izoliuota“.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.