aA
Šeštadienį žmogaus teises ginančios grupės Rusijoje susirinko Maskvos centre pagerbti nužudytosios žurnalistės Anos Politkovskajos, kuriai būtų sukakę 50 metų, atminimą. A. Politkovskaja, įgijusi tarptautinį pripažinimą dėl Kremliaus kritikos ir pranešimų apie žiaurius karinius veiksmus prieš civilius Čečėnijos respublikoje, buvo nušauta 2006-ųjų spalį Maskvoje, jos gyvenamojo namo lifte.
Anna Politkovskaja
Anna Politkovskaja
"Rugpjūčio 30-ąją, A. Politkovskajos gimimo dieną, norime pagerbti jos atminimą ir dar kartą pabrėžti jos svarbą Rusijai", - sakė Rusijos žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas.

Triumfo aikštėje vykusį mitingą organizavo Maskvos Helsinkio grupė, judėjimas už žmogaus teises, ir Vieningo pilietinio fronto grupė, kurios lyderis yra Kremliaus kritikas Garis Kasparovas.

Į minėjimą susirinks apie 150 žmonių, įskaitant žurnalistus iš laikraščio "Novaja Gazeta", kuriame A. Politkovskaja dirbo iki žūties 2006 metais, bei jos knygose ir straipsniuose minėtus asmenis.

Generalinės prokuratūros tyrimų komiteto atstovas spaudai teigė, kad A. Politkovskajos nužudymo byla bus netrukus perduota svarstyti teismui.

Kriminalinio tyrimo metu trys vyrai buvo apkaltinti prisidėję prie žmogžudystės, o Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnas - piktnaudžiavimu pareigomis. Atskiras tyrimas buvo pradėtas dėl Rustamo Machmudovo, kuris įtariamas nužudymu. Tyrėjai anksčiau teigė, kad jis vis dar slapstosi.

"Bylos nagrinėjimas jau eina į pabaigą. Šiuo metu įtariamieji ir jų advokatai nagrinėja bylos medžiagą", - sakė L. Ponomariovas. Jis pridūrė, kad "po to, prokurorai patvirtins kaltinimus ir byla bus perduota teismui".

Rusija išlieka viena pavojingiausių pasaulio šalių žurnalistams. Pagal tarptautinės organizacijos "Žurnalistai be sienų" informaciją, 2000-2007 metais Rusijoje buvo nužudytas 21 žurnalistas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.