aA
Gruzijos reintegracijos ministras šeštadienį pareiškė, kad Tbilisis oficialiai pasitraukia ir 1994 metais Jungtinių Tautų (JT) patvirtinto paliaubų susitarimo, pasirašyto Maskvoje po kruvino Gruzijos ir Abchazijos konflikto.
Gruzijos-Abchazijos kalnai
Gruzijos-Abchazijos kalnai
© M.Savicko nuotr.
"Gruzijos reintegracijos ministro Temuro Jakobašvilio sekretoriatas paskelbia 1994 metų gegužės 14 dienos Maskvos susitarimą dėl paliaubų ir pajėgų demobilizavimo negaliojančiu", - teigiama pareiškime.

Abchazija ir kita Gruzijos separatistinė Pietų Osetijos respublika paskelbė nepriklausomybę nuo Gruzijos po Sovietų Sąjungos žlugimo. Per Abchazijos ir Gruzijos konfliktą žuvo 10-30 tūkst. žmonių. Paliaubos buvo pasirašytos 1994 metais Maskvoje.

Gruzijos pasitraukimas iš sutarties paveiks ir JT stebėtojų misiją Gruzijoje, kuri kartu su Rusijos taikdariais prižiūri, kaip laikomasi paliaubų.

Gruzijos ministras pirmininkas Vladimiras Gurgenidzė penktadienį pasirašė instrukcijas pasitraukti iš visų taikdarių susitarimų, sudarytų su Nepriklausomų Valstybių Sandrauga (NVS) ir Rusija. Šis įsakymas duotas po Rusijos sprendimo pripažinti Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis rugpjūčio 12 dieną paskelbė, kad jo šalis pasitraukia iš Rusijos dominuojamos NVS.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.