aA
Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas neįvertino kritikos dėl vasarą po miestą pasklidusių rėksmingų plakatų su savo atvaizdu. Reklamos už miesto pinigus sostinėje vėl apstu, tiesa, mero atvaizdas dabar dešimtkart mažesnis.
Juozas Imbrasas
Juozas Imbrasas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Kone šimte miesto sankryžų vėl iškabinti plakatai, iš kurių į vilniečius išdidžiai žvelgia J.Imbrasas. Šįkart gyventojai raginami rinkti ne teisingiausią šilumos kainų arbitrą, o gražiausią Lukiškių aikštės projektą. Viršuje reklamos, šalia J.Imbraso atvaizdo, išspausdintas užrašas skelbia, jog balsuoti ragina ne tik visa miesto savivaldybė, bet ir pats meras.

Iš viso mieste iškabinta 80 reklamos plakatų. Vieną plakatą pagaminti kainuoja apie 40 litų. Savivaldybei stendus eksponuoti nekainuoja nė cento, nes kolonų savininkė bendrovė "JSDecaux" įsipareigojusi ketvirtadalį vietos dovanai palikti Vilniaus valdžiai. Vadinasi, ne tik Lukiškių aikštės projektų reklamai, bet ir merui populiarinti iš miesto biudžeto buvo atriekta 2400 litų.

Įdomu tai, kad miesto pinigų savireklamos tikslais negali naudoti jokia politinė partija. Draudimas galioja ir "Tvarkos ir teisingumo" partijai, tačiau atrodo, kad šioji, atradusi spragą teisės aktuose, ja naudojasi jau trečiąkart. Pirmus du kartus plakatai su J.Imbraso veidu skelbė karą didelėms šilumos kainoms ir populiarino švaros akciją "Darom!"

Miesto lėšos politinei reklamai

Vilniaus opozicija tokį informacijos pateikimo būdą pavadino neleistina reklama prieš artėjančius Seimo rinkimus. Vieša paslaptis, kad J.Imbrasas "Tvarkos ir teisingumo" partijos sudarytuose sąrašuose į Seimą įtrauktas trečias.

Vilniaus tarybos konservatorių frakcijos seniūną Raimundą Alekną labiausia piktina tai, jog meras savos partijos naudai be jokios sąžinės graužaties švaisto viso miesto pinigus.

"Jis gi save rodo. Žmogus nuosekliai ruošiasi rinkimams už mūsų visų pinigus. Prisidengdamas mero pareigomis jis apgaudinėja rinkėjus. Ir nebe pirmą kartą. Reklamai dėl šildymo kainų jis išleido krūvą miesto pinigų, tačiau nusikalstamai atsainiai pasižiūrėjo į problemą, kurią gyrėsi išspręsiąs, bet nieko nepadarė, kad už šildymą mokėtume mažiau", – piktinosi R.Alekna. "O ką dėti, vicemerą?"

Mintis merą populiarinti plakatais šovė vienam jo patarėjų Audriui Gelžiniui. Patarėjas nemano, kad po miestą prieš Seimo rinkimus pasklidę plakatai yra asmeninė J.Imbraso reklama. Jo tikinimu, plakatai reklamuoja Lukiškių aikštės tvarkymo konkursą, skatina vilniečius būti miesto šeimininkais ir patiems nuspręsti, koks turi būti vienos pagrindinių aikščių architektūrinis veidas.

"Meras yra miesto galva, jis kviečia miestiečius balsuoti, todėl ant plakato ir yra jo nuotrauka. O ką dėti, vicemerą? Nereikia visko suversti Seimo rinkimams. Antraip išeitų, kad prieš rinkimus mes neturime nieko daryti, ant savo durų užsikabinti lapelius, kaip viešbutyje, kad netrukdytų mums iki rinkimų, ir sėdėti. Mano galva, tai nekorektiška", – piktinosi A.Gelžinis.

Tarnybos įžvelgia pažeidimus

Reklamos nekaltumu suabejojo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Jos sekretoriato darbuotojas Gediminas Sakalauskas, atsakingas už visuomenės informavimą, patvirtino, jog VTEK tiria, ar meras J.Imbrasas, besipuikuojantis mieste ant plakatų, pažeidė tarnybinę etiką. Byla didžiulė, nagrinėjami trys atvejai: reklama dėl šilumos kainų, dėl akcijos "Darom!" ir dėl Lukiškių aikštės konkurso. VTEK tyrimo išvadas žada paskelbti rugsėjį.

Jeigu paaiškėtų, jog J.Imbrasas iš tiesų įvardijamas kandidatu į Seimą, greičiausiai plakatais susidomės ir Vyriausioji rinkimų komisija. Jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas tikino, kad kandidatams draudžiama politinei reklamai naudoti miesto biudžeto pinigus.

"Jeigu meras bus įtrauktas kandidatu į Seimo narius ir bus pagrindo manyti, kad jo politinei reklamai naudojamas savivaldybės turtas, būtinai tirsime. Būtų lengviau pradėti tyrimą, jeigu plakate būtų paminėtas žodis "kandidatas". Dabar galime įžvelgti netiesioginę politinę reklamą, tačiau kol nepradėtas tyrimas, negaliu nieko tiksliai pasakyti. Manau, kad pirmiausia šį klausimą turėtų spręsti pati miesto taryba", – pasiūlė Z.Vaigauskas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Šokas, virtęs trigubu džiaugsmu

Ko vilniečiai ieško Kaune?

Rugsėjo 1-ąją į gatves geriau nelįsti