aA
Šiuo metu Lietuvoje įregistruotos 38 partijos. Tai yra pakankamai daug. Žinoma, kaip ir JAV su jų respublikonais ir demokratais, kaip ir Britanijoje su jų konservatoriais ir leiboristais, Lietuvoje irgi yra valdančioji partija ir opozicija, tarkime, LDDP prieš konservatorių bei krikščionių demokratų aljansą. Demokratiškai išrinkti deputatai – tai žmonės, kurias išrinko demos, t.y., liaudis. Todėl už rinkimų turėtų stovėti būtent liaudies, o tiksliau, visuomeninių grupių interesai.
Reitingai, partijos, politika, rinkimai, lyderiai, karikatūra
Reitingai, partijos, politika, rinkimai, lyderiai, karikatūra
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
Susumavus partijų pateiktų narių skaičius, gausis virš 100.000 žmonių. Iš jų stambiausios - Tėvynės sąjunga- krikščionys demokratai, žinoma kaip A.Kubiliaus ir V.Landsbergio partija; socialdemokratai, žinomi kaip A.Brazausko ir G.Kirkilo partija; Darbo, žinoma kaip V.Uspaskicho partija. Kitas tris vietas užima „Tvarka ir teisingumas“, arba R.Pakso partija; Naujoji sąjunga, arba A.Paulausko partija ir Liberalų ir centro, arba A.Zuoko partija.

Aš atsiprašau už tokių banalių dalykų vardijimą, tačiau atkreipkime dėmesį: partijos mums siejaisi ne tiek su ideologija, kiek su pavardėmis. O su kuo mums siejasi šios pavardės? Einant šiame sąraše aukštyn nuo A.Zuoko link A.Kubiliaus - su tuo, ką mums pateikė žiniasklaida, t.y.su įvairaus laipsnio skandalais silpnėjančia tvarka. Skandalas skirtas ne pažinti, o emocijoms žadinti. Todėl kiekvieno skandalo atveju galima išskirti dvi labai subjektyviai nusiteikusias puses: kaltinančius ( „ visi jie vagys!“) ir užjaučiančias ( „šitą šmeižtą skleidžia politiniai priešai“). Kokį tai turi ryšį su politine ideologija? Jokio.

Todėl visumoje liaudis, kuri balsuoja už partijas , neretai balsuoja už pavardes, išeidami arba iš to, kad: „reikia užjausti ir palaikyti šį simpatišką vadovą“(„ kažkoks jis, žinote, savas, teisingas ir paprastas) „reikia užkirsti kelią priešams“ (panašu, kad A. Valinsko Tautos prisikėlimo partija netgi sukurta, kad užkirstų kelią V.Uspaskichui ir R.Paksui, nes , be jokios abejonės, jie yra „liaudies priešai“);

Ir visame tame nėra nieko blogo ar keisto, tačiau tada išnyksta pati partijų egzistavimo prasmė.

Žinoma, partijos todėl ir skiriasi pavadinimais, kad atspindi skirtingas ideologijas. O ideologija - tai visuma pažiūrų, susijusių visai ne su tuo, kad man patinka kokia nors politikė A ir nepatinka politikas B. Mano asmeninės simpatijos yra labai subjektyvios, nes išvis gali būti susijusios su tuo, kad mieloji politikė A primena man mano mylimą tetą, o blogiukas politikas B - nekenčiamą tėvą. Todėl gerai, jei partiją rinkėjas sietų ne su pavarde, o būtent su ideologija, kuri yra pažiūrų visuma, daugiausiai apimanti socialinius ir ekonominius klausimus.

Tarkime, pastaraisiais metais Europos Sąjungoje rinkimus dažniau laimi dešinieji. Europos rinkėjai balsuoja už konservatorius, nes balsuoja už liberalesnį ūkį, imigracijos ribojimą ir griežtesnę tvarką. Kai kur veikia nedidelės nacionalinės partijos: Britanijoje - airių, Ispanijoje- baskų, Belgijoje- valonų, Lietuvoje- rusų ir lenkų.- gina tautines mažumas. Kai kur žalieji gina ekologiją. Jei aš gyvenu JAV ir esu demokratas, greičiausiai, aš balsuosiu už gėjų santuokas, o jei respublikonas - prieš. Beje, šitas visas ideologijas žmogus gali išvardinti , net pažadintas naktį.

Jei aš balsuoju Lietuvoje, aš priverstas pakliūti į visai kitokią - asmeninių simpatijų sistemą. Vargu ar jūs net ne nakties, o dienos metu galite atsakyti, kuo skirsis, tarkime, valstiečių liaudininkų partijos ir liberalcentristų požiūris į Europos Sąjungos politiką, kuri partija labiau palaiko Lietuvos dalyvavimą NATO misijose ir kieno biudžetas žada būti labiau socialinis. Kuri partija palaikys imigraciją, o kuri- ne? Kas didins pelno mokesčius? Užtat, atsižvelgiant į išsilavinimo laipsnį, aš galiu pasipiktinęs sušukti :“jie visi vagys!“ arba „pažiūrėkit- koks niekšas !“ bei „kam tai naudinga ?“

Ir vėl tame nėra nieko blogo. Tarkime, kai kuriose šalyse egzistuoja seksualinių mažumų partijos. Jei koks nors olandas ar britas sužinotų apie mūsų reakcijas į partijas, jis tiesiog pasiūlytų sukurti atskirą vagių partiją. Galbūt ji nesurinktų daugumos. Tačiau bent jau pasižymėtų aiškia ideologija. O kadangi, „Google“ duomenimis, lietuviai dažniausiai renkasi žodis „ horoskopai“, „žaidimai „ ir „seksas“, tai naujų partijų pavadinimus jūs tiesiog žinote patys. Nes ką žmonės paslapčia anonimiškai renkasi - tuo jie ir tiki !

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.