aA
Kalbėdamas tą pačią dieną, kai M.L.Kingas paskelbė įžymią kalbą "Aš svajoju" pirmasis juodaodis Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Barackas Obama 75 tūkst. klausytojų miniai išdėstė savo pamatines idėjas ir programą žadėdamas reikšmingų permainų.
Barack Obama
Barack Obama
© Reuters/Scanpix
Pabrėždamas skirtumus tarp savęs ir Respublikonų partijos kandidato Johno McCaino, Barackas Obama konkrečiau apibūdino permainas, kurias žada stengtis įgyvendinti, tapęs Jungtinių Valstijų prezidentu.

„Permainos bus, nes amerikiečiai to reikalauja – naujų idėjų ir naujos vadovybės, naujos politikos naujiems laikams“.

Primindamas apie didėjantį nedarbą, brangstančias studijas, didėjančias energetikos ir sveikatos priežiūros kainas bei kitus ekonominius sunkumus, B. Obama pareiškė, kad Vašingtonas gali ir turi daryti daugiau.

George`o W. Busho vyriausybės klaidos verčia sakyti „gana“ – šaliai nereikia dar ketverių panašios politikos metų, kalbėjo B. Obama konstatuodamas, jog J. McCaino ir G. W. Busho politika svarbiausiais klausimais beveik ta pati.

Šie rinkimai, pasak B. Obamos, JAV galimybė XXI amžiuje įgyvendinti „amerikietiškąją svajonę“ apie galimybes visiems.

„J. McCainas tiesiog nesupranta padėties“, – pareiškė B. Obama smerkdamas respublikonų „laisvosios rinkos“ filosofiją, pagal kurią kiekvienas „paliekamas sau“ be socialinės paramos.

Be to, B. Obamos teigimu, J. McCainas yra atitrūkęs nuo realybęs ir nesupranta paprastų amerikiečių poreikių, todėl negali jiems padėti tokiose srityse kaip švietimas, sveikatos apsauga ar ekonomika.

„Vyriausybė turi daryti tai, ko nesugebame patys: mus apsaugoti, mums padėti ir laiduoti galimybę iškilti ne tik tiems, kas jau turi, bet visiems“, – teigė B. Obama.

B. Obama žadėjo atimti mokesčių lengvatas iš įmonių, kurios naikina darbo vietas Amerikoje samdydamos panašius darbininkus užsienyje, mažinti „dirbančiųjų šeimų“ mokesčius, per dešimt metų padaryti Ameriką nepriklausomą nuo naftos iš Artimųjų Rytų, investuoti į naujus energetikos šaltinius, laiduoti kiekvienam vaikui kokybiškas mokyklas ir studijas, sukurti visus apimančią sveikatos draudimo sistemą, suvienodinti moterų ir vyrų atlyginimus, panaikinti nebeveikiančias vyriausybės programas.

B. Obama pareiškė, kad Irako karas nukreipė dėmesį nuo tikrojo karo su teroristais ir kad Irako ir G. W. Busho vyriausybės jau mėgina suderinti karių atitraukimo datą, kaip jis ir siūlė.

Civilinių teisių lyderio sūnus Martinas Lutheris Kingas III per demokratų suvažiavimą sakė, jog B. Obamos kandidatūra įkūnija jo tėvo svajonę.

Prieš pasirodant ant scenos B. Obamai jis sakė: „Mes visi esame šios svajonės vaikai ir jis visada gyvas mūsų širdyse bei mintyse. Tačiau ne tik svajonėse ir viltyse. Jis žavi savo kompetencija bei drąsa, savo teisingumu ir pasirengimu. Tai jis – B. Obama“.

Buvęs šalies viceprezidentas Al Gore`as taip pat ragino rinkti B. Obamą ir „priimti pokyčių galimybę“. Siedamas J. McCaino griežtą politiką su G. W. Busho, A. Goras sakė, jog labai svarbu, kad amerikiečiai nebijotų pokyčių, jei nori kovoti su ekonomine krize, apsaugoti kiekvieno piliečio teises ir laimėti mūšį su visuotiniu atšilimu.

„Jei jums priimtinas G. W. Busho-Dicko Cheney mąstymo būdas, J. Mccainas – jūsų žmogus. Tačiau jei norite pokyčių – balsuokite už B. Obamą bei Joe Bideną“, – kalbėjo A. Goras.

Jis taip pat pridūrė, kad Dž. McCaino bei respublikonų ryšiai su didelėmis naftos perdirbimo įmonėmis reiškia, kad jie niekada nebandytų ieškoti alternatyvių energijos šaltinių.

Po kalbų demokratus ir jų šalininkus dainomis linksmino dainininkai Stevie Wonderis, Sheryl Crow bei Johnas Legendas.

Tuo metu respublikono Johno McCaino atstovai B. Obamos kalbą pavadino „klaidinama“.

„Amerikiečiai išgirdo klaidinamą kalbą ir tai tik dar kartą įrodo, kad B. Obama nėra pasirengęs tapti prezidentu“, – teigė Tuckeris Boundsas.

www.lrt.lt