aA
Manote, tik sekretoriai ir direktoriai būna generaliniai? Yra ir dar vienas rimtas reikalas, vadinamas generaliniu. Tai generalinė namų tvarka. Kai jaukiuose namuose be Jūsų apsigyvena ir dar šiokie tokie padarai, o per langus nebematote, ką savo namuose veikia kaimynas, pats laikas pradėti šią tvarką.
Generalinė tvarka namuose
Vyras siurbia kambarius, o jo žmona pučia į akį
© Corbis
Kas geriausias patarėjas namų tvarkymo klausimais? Tas, kuris padeda kitiems susitvarkyti. Birutė Lavickienė tai daro ne vieną dieną ir netgi televizijos ekrane.

"Padariusi didžiausios Lietuvoje tvarkdarės karjerą pastebėjau, kad tinginiais gimstama. Yra labai daug tokių žmonių, kurie nesugeba susitvarkyti savo aplinkos. Kad nereikėtų griebtis šluotos keičiantis sezonui, geriausia tvarkytis kasdien, patariama - bent kartą per savaitę. Ir būtinai - kartą per mėnesį.

Yra žmonių, kuriems padaryti generalinę tvarką - tai pakeisti plyteles, o kai kuriems - surinkti tuščius butelius nuo stalo", - aiškina televizijos laidos "Švaros misija" vedėja B. Lavickienė ir pajuokauja, kad pas netvarkinguosius neateina Kalėdų Senelis.

Išeitis: valymo paslaugų įmonė?

Neblogas būdas greitai susitvarkyti prieš rudenį - išsikviesti valymo paslaugas teikiančios firmos darbuotoją, kuris greitai atliks visus darbus. Na, bet nepatartina valymo firmų kviestis vos kartą per kelis mėnesius ir visą tą laiką gyventi dulkėse, laukiant tvarkdarių.

"Jei nusprendėte, kad nesinaudosite valymo firmų paslaugomis, o būstą tvarkys visa šeima, pasiskirstykite dienomis ir darbais. Atėjus tvarkymo laikui nereikalingus asmenis išsiųskite pas senelius arba į žvejybą. Prireikus pasinaudokite posakiu, kad "geriausia pagalba yra netrukdyti", ir imkitės darbų", - pataria tvarkdarė Birutė.

Pradėkime nuo langų

Pastebėjote, kad retai kada užtraukiate naktines užuolaidas, nes gatvių apšvietimas jau nebetrukdo miegoti? Jau nematote, kokius apatinius dėvi jūsų kaimynas iš priešais esančio namo? O saulėtą dieną spinduliai beveik neprasiveržia į jūsų butą? Jei bent į vieną šių klausimų atsakėte teigiamai, vadinasi, atėjo metas valyti langus.

Jei gyvenate penktame aukšte, o langus valyti prisirišus prie radiatoriaus jums atrodo nesaugu, išsikvieskite langų valymo paslaugas teikiančios įmonės darbuotojus. Už kvadratinį metrą stiklo valymo sumokėsite nuo 2 iki 4 litų. Jeigu turite įstiklintą balkoną arba didelę stiklinę sieną, šis "malonumas" kainuos gerokai brangiau.

"Tais atvejais, kai iš vidaus neįmanoma pasiekti viso lango, tenka kviestis valytojus alpinistus, kurie į reikiamą aukštį pakyla su "bokšteliu". Tokia paslauga kainuoja nuo 1000 litų", - pasakoja vienos langų valymo paslaugas teikiančios įmonės vadybininkas. Tad jei apsigyvenote naujos statybos name su stiklinėmis sienomis ar lodžija, nusiteikite pakloti nemažą pinigų sumą už švarius langus.

Spintos ir spintelės

Drabužių spintose "reviziją" darykite nuolat.

"Nelaukite, kol spintoje tarp nereikalingų drabužių sau namus susikurs kandys, kurios gana greitai gali sugadinti jūsų spintos turinį. Geriausias būdas jų atsikratyti - neleisti prisiveisti. Reguliariai tikrinkite savo spintą ir meskite arba atiduokite kitiems tai, kas nereikalinga", - pataria B. Lavickienė.

Reikia žinoti, kad kandys mėgsta vilnonius drabužius. Dėl to lentynas, kuriose juos laikote, ištepkite acto ir vandens tirpalu. Kandys taip pat nemėgsta šviežių kaštonų, tabako, muilo, citrusų žievelių kvapų. Dar galima vilnonius drabužius suvynioti į laikraščius, nes kandys nemėgsta dažų kvapo. Parduotuvėse yra priemonių, padedančių apsisaugoti nuo kandžių. Viena jų - levandų aliejus, kurio kelis lašelius įlašinkite į indelį ir pastatykite spintoje.

Kilimai, užuolaidos ir patalynė Artėjant šaltajam sezonui, svarbu gerai išvėdinti gyvenamąsias patalpas, išpurtyti dulkes iš visų namuose esančių kilimų. Kol dar šilti orai, nepatingėkite lauke išvėdinti patalynės. Niekas taip gerai jos "neišdezinfekuoja", kaip saulė. Patalynėje apsigyvena erkutės, keliančios alergiją, dėl to ją vėdinti reikėtų dažniau nei pavasarį ir rudenį.

Darant generalinę tvarką, nereikia pamiršti ir langus puošiančių užuolaidų, kurios surenka nemažą dalį namuose esančių dulkių ir tampa ne interjero dalimi, o savotišku dulkių siurbliu.

Kad tvarkymasis neprailgtų

Tvarkymasis - nuobodi ir ne pati įdomiausia veikla.

"Kad generalinė tvarka nebūtų varginanti, klausykitės geros muzikos, iš anksto pasiruoškite skanumynų pertraukėlėms, meskite į šoną sportinį kostiumą, kurį paprastai dėvite. Pasipuoškite spintoje rasta mamos laikų suknele ir pamatysite, kaip nuobodus darbas tampa žaidimu", - pasakoja žinoma tvarkdarė.

O kad nereikėtų ilgai ir nuobodžiai tvarkytis, nesukraukite visų darbų vienai dienai - pamažu tvarkykitės kasdien.

Specialisto patarimas. Cheminiai valikliai buityje: kenksmingi ar ne?

Valstybinio aplinkos sveikatos centro Cheminės saugos skyriaus vedėja Valerija Morkūnienė:

"Visas buityje naudojamas priemones, kuriose yra cheminių medžiagų, būtina naudoti tik laikantis instrukcijų. Pavyzdžiui, net plaudami indus ploviklio pilkite tik tiek, kiek nurodyta pakuotės instrukcijoje, arba net mažiau. Visada atidžiai perskaitykite informaciją, esančią ant pakuotės. Jeigu informacijos pritrūksta arba ji neaiški, kreipkitės į specialistus.

Buityje naudojami valikliai nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, jeigu atsižvelgiama į instrukciją ir jeigu jų galiojimo laikas nepasibaigęs. Jau vien tai, kad jie neuždrausti pardavinėti, rodo, kad yra tinkami naudoti. Svarbiausia laikytis saugos reikalavimų ir nenaudoti valiklių per dideliais kiekiais. Nepamirškite, kad pačios geriausios priemonės, padedančios buityje, yra muilas ir soda."