aA
Artimiausiu metu bus sprendžiamas trečiojo misiją Afganistane atsisakiusio vykdyti kario likimas. Vakar po ligos į tarnybą Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotame batalione grįžo vyresnysis seržantas Nerijus Klimavičius. Priminsime, kad jis kartu su dar dviem kariais - seržantu Nerijumi Gyliu ir grandiniu Svajūnu Zaparecku - prieš tris mėnesius atsisakė tęsti tarnybą tarptautinėje misijoje Afganistane, Goro provincijos sostinėje Čagčarane.
Afganistanas
Afganistanas
© Corbis
Anot Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vedėjos Jovitos Bazevičiūtės, pagal nustatytą tvarką N.Klimavičiui, kaip ir kiekvienam iš misijos grįžusiam kariui, turi būti atliktas sveikatos patikrinimas. Remiantis jo išvadomis bus priimtas sprendimas dėl kario likimo.

Įsakymą dėl profesinės karo tarnybos sutarties nutraukimo su N.Gyliu ir S.Zaparecku krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pasirašė liepos mėnesio pradžioje. Abu kariai buvo atleisti remiantis Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymu bei tarnybinio patikrinimo išvadomis dėl nepaklusimo teisėtam įsakymui.

N.Gylys, S.Zapareckas ir N.Klimavičius tarptautinę misiją vykdyti atsisakė po gegužės 22-osios, kai Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos užpuolimo ir apšaudymo metu nuo riaušininkų paleistos kulkos žuvo seržantas Arūnas Jarmalavičius.

Misiją Afganistane atsisakę tęsti kariai savo pasitraukimą motyvavo asmeninėmis šeimyninėmis aplinkybėmis. Tačiau kariuomenės vadai jų nepripažino rimtomis priežastimis, dėl kurių reikėtų nutraukti tarnybą.

Tyrimą dėl dviejų jau atleistų karių pasitraukimo iš misijos atlieka Karo policijos Kauno įgula. Informacija apie tyrimo eigą kol kas neteikiama. Ar ir N.Klimavičiaus atvejis bus perduotas tirti Karo policijai, turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

"N.Klimavičius informavo, kad medicininį patikrinimą tikisi baigti šiandien. Artimiausią savaitę turėtų paaiškėti jo likimas", - vakar LŽ teigė bataliono vado pareigas laikinai einantis majoras Nerijus Šileika.