aA
Nemokamo pieno stikline suvilioti mokinius - nelengva užduotis. Valdžia pakeitė programos "Pienas vaikams" taisykles, kurios nuo šio rugsėjo leis aprūpinti vaikus įvairesniais nemokamais pieno produktų gaminiais.
Seime dalinamas pienas nemokamai
Seime dalinamas pienas nemokamai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pagal šią programą pienas mokymo ir ugdymo įstaigose skiriamas visų amžiaus grupių vaikams, o visiškai remiamas pradedant lopšelinukais, baigiant pradinėmis klasėmis. Šiai programai pinigai nėra limituoti - kiek pieno vaikai išgers, tiek lėšų bus skirta paramai.

Tačiau ne vienus metus vykdoma programa menkai vilioja tiek vaikus, tiek šilto maisto mokykloms tiekėjus, tiek ir kitus jos dalyvius.

Maisto tiekėjai nenori apsikrauti papildomais darbais, nes dalyvaujant šioje programoje reikia tiksliai atsiskaityti už valstybės lėšas - pildyti dokumentus ir sąrašus, fiksuoti, kas, ko ir kiek išgėrė.

Mokykloms kyla problemų, kai vaikai neišgeria pieno. O vaikai vis mažiau mėgsta pieną.

Vilioja įvairiais būdais

Siekiant supaprastinti dokumentų tvarkymą ir įtraukti daugiau produktų bei atsižvelgiant į naują ES pieno tiekimo mokykloms reglamentą, Žemės ūkio ministerija pakeitė programos "Pienas vaikams" taisykles.

Rūta Savickienė, Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos organizavimo departamento Pieno produktų skyriaus vyriausioji specialistė, LŽ teigė, kad šiemet programai "Pienas vaikams" skirta 2,7 mln. litų. Dalyvauti joje gali visos norinčios švietimo įstaigos, tačiau iš jų prašymų paramai gauti sulaukiama labai mažai.

Šių metų antro ketvirčio duomenimis, programoje dalyvauja 172 darželiai ir 101 mokykla visoje Lietuvoje.

"Yra ir aktyvių dalyvių, ypač Vilniuje. Kai kurie tiekėjai aptarnauja labai daug švietimo įstaigų. Švietimo įstaigos, viliodamos vaikus, organizuoja įvairias akcijas ir konkursus, pavyzdžiui, kuri mokykla išgers daugiau pieno", - pasakoja specialistė.

Vis dėlto didžiausia problema yra tai, kad vaikai geria mažai pieno, tad mokyklos ir darželiai dažnai prašo vietoj jo tiekti kitus vaikų mėgstamus pieno produktus.

Tačiau, pasak R.Savickienės, labiau prisitaikyti programą prie vaikų norų ir įtraukti į nemokamai tiekiamų produktų sąrašą, pavyzdžiui, saldžių, glaistytų šokoladu sūrelių, negalima, nes pagal ES standartus juose turi būti 90 proc. varškės. O sūreliuose, kuriuos taip mėgsta vaikai, yra per daug šokolado ir cukraus, todėl jie nėra "remtini". Be to, šios programos pati idėja esanti ta, kad vaikai gautų tikrą produktą.

"Šiemet į sąrašą įtrauktas kefyras, rūgpienis, jogurtas, įvairesnė varškė, varškės sūriai, atsižvelgiant į mokslininkų teigimus, jog kai kurie vaikai netoleruoja laktozės, o rauginti pieno gaminiai jiems tinka", - aiškino pakeitimus R.Savickienė.

ŽŪM Rinkos reguliavimo departamento Gyvulininkystės skyriaus vadybininkė Nijolė Samulienė LŽ pasakojo, jog programos pradžioje mokyklos labai vangiai joje dalyvavo, nes bijojo, kad vaikai negers pieno.

"Vaikai pieną geria. Gal patys jo ir nepirktų, bet kai mokyklų valgyklose gauna pieno prie bandelės ar košės, matyt, jiems tai turi didesnį poveikį, - įsitikinusi ji. - Net patys paramos gavėjai nustebę džiaugėsi, kad vaikai pradėjo gerti pieną."

Pieno mėgėjų mažėja

Tačiau Alytaus šv. Benedikto vidurinės mokyklos valgyklos vyr. virėja Vida Juozapavičienė LŽ teigė, kad šiemet šios mokyklos administracija rimtai svarsto, ar nevertėtų atsisakyti dalyvauti "Pienas vaikamas" programoje, nes norinčių gerti pieną mokinių labai sumažėjo. Praėjusių metų pradžioje vaikai dar noriai jį gėrė, bet pabaigoje iš 189 pieno mėgėjų liko tik apie 80.

"Neišgerto pieno duodame visiems norintiesiems ir po kelias stiklines, kad tik nereikėtų išpilti. Buvo tokių vaikų, kurie ir po 4-6 stiklines išgerdavo, net bijodavome, kad bloga nepasidarytų. Išbandėme įvairius skatinimo būdus - siūlėme ir bandeles pirkti prie pieno, ir organizuoti "Pieno balių", tačiau pieno mėgėjų daug nesulaukėme", - pasakojo V.Juozapavičienė.

Pašnekovė tikino, kad kitose Alytaus mokyklose nemokamas pienas labai populiarus, o ypač racionaliai šia parama esą pasinaudojo darželiai.

Pirkimai nepasitvirtino

Maisto tiekimo įmonės UAB "Minolga" direktoriaus pavaduotoja Audronė Stašinskienė pasakojo, kad ši įmonė Druskininkuose aptarnauja 3 mokyklas, iš kurių vidutiniškai per dieną atsigerti pieno ateina maždaug po 100 mokinių.

"Iš pradžių sulaukdavome jų mažiau, tačiau prie pieno pasiūlėme sūrio lazdelių labai mažomis kainomis - norinčiųjų padaugėjo dvigubai ir daugiau. Sūrio lazdelės taip pat yra programos sąraše, bet jų kainą tik iš dalies dengia ES - kitą sumą turi padengti mokyklos. Pavyzdžiui, iš 300 "Saulės" gimnazijos vaikų 200 valgydavo sūrio lazdeles, o 100 - gerdavo pieną. Tačiau šiemet senamiesčio mokykla neskyrė lėšų, todėl jos mokiniams šios paslaugos nebeteiksime", - pasakojo ji.

Įmonė bandė vaikams prie pieno parduoti bandelių ar sausainių. "Tačiau vaikai išgeria stiklinę pieno ir daugiau nieko nenori, o kartais atsineša savo sausainių - neperka iš mūsų", - pasakojo ji. Pasak A.Stašinskienės, vaikams bandyta siūlyti ir jogurtų, varškės. Kadangi pagal programą juos gali gauti tik be įvairių priedų - vaikai jų nevalgė.