aA
Nors po kelių dienų prasideda nauji mokslo metai, dar ne visi mokytojai sulaukė atlyginimo už praėjusiais mokslo metais vykdytus ir tikrintus egzaminus. Dėl laiku neišmokėtų pinigų mokytojai sulaukė ir mažesnių atostoginių. Nacionalinis egzaminų centras mokytojus ramina, kad pinigai juos pasieks rugsėjo viduryje.
Egzamino užduotys
Egzamino užduotys
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Šiemet pirmą kartą nutarta mokėti visiems mokyklinius ir valstybinius egzaminus vykdžiusiems ir tikrinusiems mokytojams.

Mokytojų teigimu, nacionalinio egzaminų centro buvo prašyta, kad pinigus sumokėtų dar vasaros pradžioje. Pavyzdžiui, savaitę valstybinius egzaminus tikrinusiam mokytojui turi būti sumokėta per 500 litų.

Tačiau šiuos pinigus po atostogų grįžę mokytojai rado ne visi.

„Savivaldybės labai vėlai gavo pinigus, kada jau mokytojai išėjo atostogauti. Ir aišku, mokytojai patyrė tam tikrų finansinių nuostolių.

Jeigu šie pinigai būtų pridėti prie atlyginimų, o atostoginiai skaičiuojami už pilnus tris mėnesius, tai manome, kad atostoginių suma būtų šiek tiek didesnė“, – sako Rūta Osipavičiūtė, Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė.

Nacionalinis egzaminų centras tvirtina, kad pinigai mokytojams vėluoja dėl savivaldybių ir mokyklų direktorių aplaidumo. Šie esą egzaminų centrui vėlavo pateikti mokytojų duomenis.

„Visus duomenis tikslinome su savivaldybėmis, ir paskutiniu metu kelios savivaldybės nebuvo pateikusios iki galo visų duomenų, todėl negalėjome su jomis pasirašyti sutarčių“, – tvirtina Danutė Šukienė, Nacionalinio egzaminų centro direktorė.

Tačiau mokytojų profesinės sąjungos teigia, kad buvusios švietimo ir mokslo ministrės įsakymas mokėti visiems mokytojams už egzaminų vykdymą ir tikrinimą pasirodęs dar balandį. Tad egzaminų centras turėjęs pakankamai laiko pasiruošti.

Švietimo ir mokslo ministras nuo kitų metų sako tvarką keisiąs. Apmokėjimas už egzaminų vykdymą ir tikrinimą bus įtrauktas į mokinio krepšelį.

Nacionalinis egzaminų centras tikina, kad pinigai visus mokytojus turėtų pasiekti rugsėjo viduryje.

www.lrt.lt