aA
Prezidentui Valdui Adamkui kelią į rinkimus atvėrusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Alma Urbanavičienė neatsisako ambicijų kilti karjeros laiptais. Nors politikai šalies vadovą ragino iki kadencijos pabaigos į jokias aukštesnes pareigas neskirti vadinamąją „šlepečių bylą“ nagrinėjusios A. Urbanavičienės, teisėja dalyvavo atrankoje į atsilaisvinusią Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės vietą.
Alma Urbanavičienė
Alma Urbanavičienė (NTA nuotrauka)
Jau kelis mėnesius laikinai Civilinių bylų skyriui vadovaujančiai A. Urbanavičienei pasisekė – antradienį Teisėjų atrankos komisija nusprendė, kad būtent ši teisėja yra tinkamiausia kandidatė. Tik po A. Urbanavičienės seka teisėjų Algirdo Auruškevičiaus ir Rasos Gudžiūnienės pavardės.

Nors šalies vadovo nesaisto komisijos įvertinimai, tačiau iki šiol būtent jais remdamasis V. Adamkus kreipdavosi į Teisėjų tarybą ir prašydavo pritarimo dėl pateiktos kandidatūros. Kol kas dekreto šalies vadovas nėra pasirašęs, tačiau sprendimą jis turėtų priimti artimiausiu metu.

„Manau, kad sprendžiant teisėjos, kuri priėmė palankų sprendimą dėl dabartinio prezidento, reikėtų siekti išvengti, jog sprendžiant jos karjeros klausimus dalyvautų pats prezidentas, - įsitikinęs Seimo narys, konservatorius Jurgis Razma. – Manau, nereikia visuomenei sukelti abejonių, jog čia atsilyginama už tą sprendimą“.

Konservatorius pažymėjo, kad V. Adamkus turėtų siekti didesnio pasitikėjimo teismais ir sudarytų galimybę žmonėms „matyti kiek galima objektyviais pagrindais grįstą teisėjos karjerą“.

„Šiuo atveju galima numanyti, kad tokios abejonės gali kilti visuomenei, todėl geriau jų nesukelti, - pažymėjo J. Razma. - Manau, kad jeigu teisėja yra gabi, yra kitų karjeros galimybių. Netrukus bus išrinktas kitas prezidentas, todėl geriau neskubėti ir palaukti“.

Konservatorius neatmeta galimybės, kad A. Urbanavičienė pati bando siekti karjeros, tačiau esą ji galėtų palengvinti šalies vadovui situaciją – paprašyti atidėti paskyrimą.

Karjeros siekianti teisėja savo bandymo vadovauti didžiausio Lietuvos teismo Civilinių bylų skyriui antradienį nepanoro komentuoti.

DELFI primena, kad A. Urbanavičienė jau bandė tapti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėja ir netgi buvo susitikusi su prezidentu, tačiau kilus skandalui, šalies vadovas nusprendė jos neskirti LAT teisėja. Vėliau jis šį sprendimą priėmė dar kartą, nors anksčiau atrankoje dalyvavusi teisėja net nepateko į Lietuvos apeliacinį teismą.

Leido balotiruotis į prezidentus

Kaip jau skelbta, A. Urbanavičienės pirmininkaujama teisėjų kolegija V. Adamkui 1997 metais leido dalyvauti prezidento rinkimuose.

Iš JAV atvykęs aplinkosaugininkas V. Adamkus buvo susidūręs su kliūtimis, kai panoro siekti šalies vadovo posto. Konstitucijoje nurodyta, kad Respublikos Prezidentu gali būti renkamas „Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje”.

Atsiradus įtarimų, kad V. Adamkus pastaruosius trejus metus negyveno Šiauliuose, jam buvo užkirstas kelias dalyvauti rinkimuose.

Kilus ginčui, leisti ar neleisti V. Adamkui dalyvauti rinkimuose, buvo kreiptasi į teismą. Bylą išnagrinėjusi teisėja A. Urbanavičienė priėmė tuometiniam aplinkosaugininkui palankų sprendimą – V. Adamkus gali balotiruotis į prezidentus.

Mat jis buvo priregistruotas Šiauliuose, tačiau esą čia „gyveno“ tik jo šlepetės. Todėl ši garsioji istorija ir buvo praminta V. Adamkaus šlepečių byla.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.