aA
Prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė, kad šiandien, kaip ir prieš dešimt metų, labai svarbu švietimo tikslus atskirti nuo priemonių jiems pasiekti. "Švietimas turi ne vien suteikti žinių, bet ir ugdyti atsakingas asmenybes, gebančias prisiimti atsakomybę už savo veiksmus ir už valstybės, kurioje gyvena, ateitį. Nes tik atkakliai siekianti žinių ir įgytas žinias gebanti pritaikyti visuomenė galės nesibaimindama žengti į ateitį", - antradienį kalbėjo V. Adamkus konferencijoje "Pasitinkant naujuosius mokslo metus".
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Respublikos vadovo įsitikinimu, šiandien šie uždaviniai yra dar aktualesni nei anksčiau.

Prezidentas V. Adamkus prieš dešimt metų inicijavo Švietimo gairių rengimą. "Tuomet pavyko suburti grupę žmonių - profesionalų ir entuziastų, - kurie ir parengė šį dokumentą, tapusį pagrindu Valstybės švietimo strategijai 2003-2012 metais", - sakė V. Adamkus.

Šalies vadovas, kalbėdamas apie pagrindines švietimo problemas, teigė, kad nebuvo aiškiai ir pamatuotai įvardyti naują švietimo kokybę atskleidžiantys rezultatai, kurių buvo siekta.

"Esu tikras, kad pradiniai Švietimo gairėse numatyti principai ir reformos kryptys yra aktualios ir šiandien. Tačiau reformos vykdytojams pritrūko drąsos suformuluoti ambicingus uždavinius ir neužteko atkaklumo jų siekti", - cituojamas V. Adamkus Prezidento spaudos tarnybos pranešime.

Be to, pasak valstybės vadovo, buvo užmiršta, kad švietimo sistema yra nedaloma, ir jos atskiros dalys turi glaudžiai sietis tarpusavyje. Prezidento teigimu, nebuvo parengta ilgalaikė aukštojo mokslo strategija, o mokslo ir studijų pertvarka įstrigo svarstymuose ir skirtingų grupių interesų derinimuose. Profesinis mokymas netapo patrauklesnis jaunimui.

V. Adamkus pažymėjo, kad svarstant švietimo problemas dažnai į antrą planą nustumiami pradiniai švietimo uždaviniai.

"Dar ir šiandien daugiau dėmesio skiriama problemoms pačioje švietimo bendruomenėje, tačiau visiškai pamirštami valstybės ir visuomenės tikslai, prie kurių švietimas jaunimą privalo artinti. Todėl šiandien visuomenė nepasitiki jau ne tik švietimo reforma, bet ir pačia švietimo sistema", - kalbėjo Prezidentas.

V. Adamkus išreiškė įsitikinimą, kad geri rezultatai yra kur kas svarbesni už geras ar geresnes formuluotes.

"Norėčiau, kad sutelktomis jėgomis ir kartu visi siektume bendrų tikslų ir užverstume dabartinio švietimo reformos etapo puslapį, džiaugdamiesi pasiektais rezultatais", - kalbą baigė Lietuvos vadovas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.