aA
Kita žurnalo „Vogue“ redaktorė - Grace Mirabella (FOTO). Ji nelaikė savęs mados žinove ir drąsiai teigė – niekada tokia nebuvau ir nebūsiu: nenešiosiu akinių nuo saulės pietų metu, nežaisiu mados žaidimo ir niekada nebūsiu Anna Wintour ar Diana Vreeland.
Makiažas
Makiažas
© Corbis
Gimė: 1930 m. New Jersey (JAV).

Karjera: vyriausioji „Vogue“ redaktorė 1971–1988 metais. Po to pradėjo dirbti žurnalo „Mirabella“ redaktore.

Įvaizdis: kaip jau minėjome, G. Mirabella nelaikė savęs mados žinove: „Niekada tokia nebuvau ir nebūsiu. Nenešiosiu akinių nuo saulės pietų metu, nežaisiu mados žaidimo ir niekada nebūsiu Anna Wintour ar Diana Vreeland“.

Kurdama savo stilių, ji vertino klasiką ir eleganciją. Grace įsitikinusi, kad svarbiausia – turėti savo stilių. Viename interviu, paklausta, koks yra pagrindinis jos aprangos akcentas, teigė – tai masyvios Elsos Peretti apyrankės.

Išskirtinumas: jau pirmąją dieną Grace paprašė perdažyti redakciją smėlio spalva. Redakcijos darbuotojai kalbėjo, kad smėlio spalvos – nuobodus, neįdomus, vienpusiškas – tapo ir žurnalas.

Žurnalo vizija: prasidėjus G. Mirabellos erai, „Vogue“ tapo gyvenimo būdo žurnalu: kitoms skiltims – sveikatai, menui, knygoms ir pan. – buvo skiriama tiek pat vietos, kiek ir madai. Ji mėgo gerai žinomus modelius ir studijinius portretinius viršelius.

G. Mirabella įvedė gerokai daugiau teksto nei įprasta mados žurnalui: interviu su įvairiomis asmenybėmis, menų, sveikatos skiltis, nes būtent tai, jos manymu, rūpėjo tuometinėms moterims. Ji didžiavosi grąžinusi žurnalą į realų pasaulį ir įtikusi 1,2 milijono skaitytojų skoniui ir poreikiams.

Žurnalas, Grace nuomone, yra ne įžymybių kūrimo priemonė, o įdomių ir vertingų rašinių leidinys. Ji netgi niekino rašinius apie madą: teigė, kad verčiau paskaitys apie geras beisbolo rungtynes, o ne apie madingus apdarus. Anot Grace Mirabellos, rašymas apie madą – per daug sentimentalus ir emocionalus, todėl – niekinės vertės.

„Vogue“ skaitytoja: moteris, kuriai mada – užburiantis, didingas ratas, padedantis mėgautis gyvenimu. Tai – laisva, dirbanti, atsipalaidavusi moteris, vilkinti laisvus, kokybiškus, patogius ir gražius drabužius.

Kilnūs siekiai: paskatino Amerikos moteris neapsiriboti namų šeimininkės vaidmeniu, tapti nepriklausomomis, siekti karjeros, rinktis patogius batus, mini sijonus, puoštis visoms prieinamais karoliais. G. Mirabella priartino madą prie realybės ir minios.

Kritika: „Conde Nast“ vadovai kritikavo vyriausiąją „Vogue“ redaktorę dėl mados temų trūkumo ir nuobodumo. Siūlė orientuotis į tuometinį „Elle“, tačiau Grace nieku gyvu nesutiko.

Vertybės: svarbu ne mada, o stilius, kuris yra daugiau nei drabužiai. Tai – požiūris į gyvenimą. Stilius, anot Grace, yra svarbiau už mados tendencijas ir brangius daiktus. Brangūs daiktai neturi nieko bendro su stiliumi.

Nekenčia: į akis krintančių ryškių, tik vieną sezoną madingų daiktų. Mados nesivaikymą ji laikė savo išskirtinumu.

Grace yra pasakiusi, kad 1980 m., Christianui Lacroix pristačius pūstą sijoną, ji pasijuto išėjusi iš mados. Tuos metus ji pavadino „era be drabužių“ – tuometiniai madingi apdarai jai atrodė netinkami dėvėti. Anot Grace, tokia mada tarnauja garbei ir pinigams, ir nedaro nieko dėl moters, norinčios nusipirkti ką nors tinkama dėvėti. Vertino Emanuelio Ungaro, Calvino Kleino, Ralpho Laureno, Giorgio Armani kūrybą.

Nuomonė apie ją: pažįstami apibūna G. Mirabellą kaip moterį, trykštančią energija, su kuria lengva bendrauti.

Biografinės knygos: autobiografinė knyga „In and Out of Vogue“.

Rugsėjį žurnalas "Express Mada" – dar storesnis ir papildytas priedu jaunimui.

Žurnale skaitykite:

Mados gurmanams - fotosesija iš Niujorko

Superherojų kultas Vamp - mistikos ir sekso kokteilis

Kokių herojų kostiumais žavisi lietuvių dizaineriai, stilistai ir mados verslo atstovai?

Moterys superdidvyrės - personažai, ikvepiantys haute couture

Uniforma gali atrodyti stilingai

Specialus foto reportažas is Londono