aA
Rugsėjo 6 d. vilniečiai kviečiami į pirmąkart vyksiančią „Laisvės kovų“ dieną, skirtą netradiciškai paminėti Sąjūdžio 20-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės 90 metų sukakčiai, sakoma pranešime spaudai.
Sąjūdis, Baltijos kelias
Sąjūdis, Baltijos kelias
© D.Tunkūno nuotr.
Šią dieną vyks du teatralizuoti simuliaciniai žaidimai – „1863-ųjų sukilimas“ ir „Knygnešiai“, bus pristatyta Nepriklausomybei nusipelniusių asmenybių portretų paroda „Veidai iš praeities“, kviečiama pasivaikščioti naktine ekskursija „Filomatų keliais“, o renginius vainikuos koncertas „Laisvai ir garsiai“. Pasak organizatorių, „Laisvės kovos“ leis renginio dalyviams „gyvai“ pajusti kovų už Nepriklausomybę istoriją ir patiems įsitraukti į jos atgaivinimą.

Renginį organizuojančios VU TSPMI studentų korporacijos „RePublica“ tikslas – parodyti ir priminti, kad be XIX a. Laisvės kovų nebūtų buvę 1918 m. lemtingosios Vasario 16-osios, o be jos – ir valstybingumo, kuris paskatino nepriklausomybės idėją atgimti Sąjūdžio laikais. Visą dieną vyksiantys renginiai prisidės ne tik prie istorinės atminties atgaivinimo, dažnai nematomos, o gal ir pamirštamos, bet labai svarbios sukilėlių ir knygnešių kovos už lietuvybę pagerbimo, bet ir paskatins dalyvius pačius pajusti, ką reiškia kovoti už laisvės idėjas.

„1863 – iųjų Sukilimas“ prasidės prie senojo Domininkonų vienuolyno Šv. Ignoto gatvėje. Čia dalyviai, virtę XIX a. sukilėliais, pradės kovą, kurioje bus naudojami ne ginklai, o sumanumas, vertybinės nuostatos ir istorinės žinios. Kitas „Laisvės kovų“ simuliacinis žaidimas – „Knygnešiai“ – Vilniaus Užupio rajoną pavers pasienio zona: slapta spaustuvė, užsimaskavę knygnešių būreliai, budrūs žandarai ir išsvajotas tikslas – saugi žemė, kurią pasiekus įvykdoma garbinga misija ir garantuojama gyvybė. Abu žaidimai bus vykdomi simuliacijų principu, tad kiekvienas turės savo vaidmenį ir užduotį.

Istorinį kelią į Nepriklausomybę ir laisvės idėjas primins plakatų paroda „Veidai iš praeities“. Čia bus pateikiamos svarbiausių istorinių Laisvės kovų dalyvių veidai, mintys, trumpos biografijos. Parodą planuojama organizuoti Katedros aikštėje. Be to, „Laisvės kovų“ dalyviai turės progą pasivaikščioti „Filomatų keliais“. Naktinės ekskursijos metu bus galima susipažinti su XIX a. pradžios studentų judėjimų idėjomis, jų įtaka kovoms dėl demokratijos, asmens laisvės, o vėliau ir dėl valstybingumo.

Dienos renginius vainikuos koncertas „Laisvai ir garsiai“ Vilniaus mokytojų namų kiemelyje, kuriame bus prisiminti jaunimo organizuoti Sąjūdžio jubiliejaus paminėjimo renginiai.

Norinčius dalyvauti „Laisvės kovų“ dienos renginiuose kviečiame užpildyti dalyvio anketą: www.sajudziui20.lt/anketa/.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.