aA
Pajūryje nesibaigia žaibiški seifų plėšimai – vienas jų pavogtas, kitas meistriškai ištuštintas. Seifų vagys policijai galvos skausmą kelia ir kituose miestuose. Užvakar prieš pietus pastebėta, kad ištuštintas parduotuvei „Thomas Philips“, įsikūrusioje prekybos centre „Grandus“, priklausantis seifas.
Seifas
Seifas
Ilgapirščiams sumanumo netrūko. Vagys pirmiausia išlaužė duris ir įsibrovė į pastato šone esančias tarnybines patalpas. Tuomet išgriovė apie 30 centimetrų ilgio ir tokio paties pločio kvadrato formos skylę sienoje. Per ją vagys pasiekė metalinį seifą. Ilgapirščiai jame išpjovė skylę ir ištuštino.

Įstaigą saugojo privati saugos tarnyba „Jungtis“. Jos vadovas Raimundas Satkevičius tvirtino, jog pavojaus signalo iš parduotuvės negavo. Anot jo, patalpoje, į kurią įsibrovė vagys, signalizacija įrengta nebuvo.

„Saugojome tik įmonę „Thomas Philips“. Kitų patalpų ne. Vagims griaunant sieną signalizacija negalėjo suveikti“, – aiškino R.Satkevičius.

Manoma, jog šis nusikaltimas buvo suplanuotas iš anksto. Gali būti, kad vagys kurį laiką stebėjo parduotuvę. Jie puikiai žinojo, kur stovėjo seifas ir kurioje vietoje reikia griauti sieną.

Kas dingo iš seifo – parduotuvės „Thomas Philips“ atstovai nekomentuoja.

Nukentėjo lažybų bendrovė

Dar vienas seifas dingo iš Herkaus Manto gatvės 42 namo patalpų, kuriose įsikūrusi lažybų bendrovė „Top sport“. Jo pasigedo užvakar rytą į darbą atėjusi vadybininkė.

Dingusiame seife buvo beveik 68 tūkst. litų. Ilgapirščiai išsinešė ir čia buvusį televizorių. Vagys į patalpą įsibrovė iš kiemo pusės, išlaužę lango rėmą bei apsaugos žaliuzes.

Patalpas saugojusi privati saugos tarnyba „G4S“ pavojaus signalo sulaukė apie trečią nakties. Į įvykio vietą atskubėjęs ekipažas apžiūrėjo pastatą iš išorės, tačiau nieko įtartino nepastebėjo. Apie pavojaus signalą jie pranešė įmonės „Top sport“ atstovams, bet šie paleido saugos tarnybą.

Dingęs seifas didelis. Tačiau, neoficialiais duomenimis, prie grindų jis nebuvo pritvirtintas. Spėjama, jog vagys turėjo sugaišti nemažai laiko, kol jį išnešė.

Tokios vagystės Klaipėdoje ne naujiena. Šią vasarą uostamiestyje dingo dar du seifai. Birželio viduryje seifas pavogtas iš uostamiesčio Jūrininkų ligoninės, o po mėnesio – iš parduotuvės Dubysos gatvėje.

Darbuojasi profesionalai

Seifų vagys siaučia ir Palangoje. Rugpjūtį kurorte dingo du seifai, dar vienas buvo ištuštintas.

Rugpjūčio pirmąjį savaitgalį vagys įsibrovė į bendrovei „Vivita“ priklausančią parduotuvę Vytauto gatvėje. Ilgapirščiai į patalpą pateko per įstaigos šone esančiose duryse pasidarytą skylę.

Iš patalpos dingo nedidelis seifas, kuriame buvo beveik 13 tūkst. litų įvairiomis kupiūromis ir monetomis. Seifas buvo įmontuotas sienoje ir paslėptas nuo svetimų akių rakinamoje spintoje.

Įstaigą saugojo apsaugos policija. Naktį pareigūnai gavo pavojaus signalą, tačiau atvykę nieko įtartino nepastebėjo. Spėjama, jog anga duryse buvo pridengta.

Manoma, kad čia darbavosi profesionalai, jog šiam nusikaltimui ilgapirščiai taip pat ruošėsi iš anksto ir žinojo tikslią vietą, kur yra seifas.

Tą pačią dieną panašiomis aplinkybėmis Palangoje buvo apvogta ir maisto bei gėrimų parduotuvė Vytauto gatvėje. Vagys išlaužė laukinių durų užraktą, pateko į patalpą ir iš metalinio seifo pavogė pinigus. Iš parduotuvės dingo ir brangūs alkoholiniai gėrimai. Į seifą vagys įsibrovė išlaužę pridedamos spynos užraktą.

Dar po savaitės seifo, kuriame buvo 7 tūkst. litų, neteko ir palangiškė. Policijos pareigūnai dėl šio nusikaltimo sulaikė penkiolikmetį moters giminaitį. Paauglys prisipažino, jog padarė nusikaltimą. Ištuštintas seifas surastas užkastas miške. Tačiau manoma, jog vaikinas kitų nusikaltimų padaryti negalėjo.

Veikia ir Kaune

Seifų vagystės policijos tyrėjams ramybės neduoda ir Kaune. Birželio pradžioje naktį vagys įsibrovė į įmonės „Orella“ patalpas ir pagrobė apie du šimtus kilogramų sveriantį seifą, kuriame buvo beveik 150 tūkst. litų ir įmonės dokumentai. Vagys vidun pateko išlaužę durų spyną. Kai į įvykio vietą atskubėjo saugos tarnybos darbuotojai, vagių pėdsakai jau buvo atšalę.

Dar vienas seifas kovo pradžioje pavogtas iš Karmėlavoje įsikūrusios krovininių automobilių detalių parduotuvės. Jame buvo apie 30 tūkst. litų. Į bendrovės patalpas vagys pateko atkėlę apsaugines lango žaliuzes ir plastikinio lango varčią.

Keliomis dienomis anksčiau analogiška vagystė padaryta ir Aleksote įsikūrusioje vaistinėje. Jos seife buvo negaliojantys dovanų kuponai ir keli tūkstančiai litų. Ilgapirščiai į patalpas, kuriose signalizacija įrengta, pateko kopėčiomis užlipę ir išlaužę antrojo aukšto langą. Saugos tarnybai vagių taip pat nepavyko sučiupti. Balandžio pradžioje ilgapirščiai pavogė seifą iš Garliavoje esančio banko „Snoras“ filialo.

Visų šių vagysčių braižas panašus. Neatmetama galimybė, kad vagia tie patys asmenys.