aA
Antradienį į Lietuvą seniai planuoto darbo vizito pirmą kartą atvyksta įtakingiausia Europos Sąjungos politike vadinama Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Į Vilnių A. Merkel atskrenda prieš tai apsilankiusi Švedijoje bei Estijoje.
Angela Merkel
© Reuters/Scanpix
Senokai planuota viešnagė turėjo būti įprastas kanclerės darbo vizitas, kadangi šios trys valstybės – Lietuva, Švedija bei Estija – yra vienintelės Europos Sąjungos narės, kurių A. Merkel dar nėra aplankiusi per jau trečius metus trunkančią kanclerės kadenciją.

Tačiau krizė Kaukaze sumaišė kortas, ir Vokietijos kanclerė į Lietuvą atvyksta ketindama sušvelninti partnerių poziciją santykiuose su Rusija.

Vokietija, nors ir palaiko Gruzijos pusę, pasisako už dialogą su Rusija. A. Merkel neseniai aplankė abiejų šalių prezidentus.

Vokietijos kanclerė pabrėžė, jog rusų kariai turi, kaip ir buvo oficialiai susitarta, pasitraukti iš Gruzijos, o gruzinams žada narystę NATO. Tačiau, kaip komentuoja vokiečių žiniasklaida, ne šiandien ir ne rytoj.

Lietuva ir kitos Rytu Europos šalys Gruziją NATO norėtų matyti kur kas greičiau.

A. Merkel, kaip Vokietijos interesų vykdytoja, sakosi privalanti palaikyti ryšį su Rusija. Dar vienas iš klausimų, kuriuos ji ketina aptarti Vilniuje, yra planuojamas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.

Susitikimuose su prezidentu Valdu Adamkumi ir premjeru Gediminu Kirkilu bus kalbama ir apie Europos Sąjungos aktualijas.

www.lrt.lt