aA
ES pirmininkaujanti Prancūzija sušaukė nepaprastąjį susirinkimą, skirtą ES ir Rusijos santykių svarstymui, nes nepaisant ES daromo spaudimo, Rusijos kariai vis dar yra užėmę kai kurias Gruzijos dalis, praneša EUOBSERVER.
Europos Parlamentas Strasbūre
Europos Parlamentas Strasbūre
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)
Kaip sekmadienį buvo nurodyta oficialiame Prancūzijos pranešime, Briuselyje susirinkimas vyks „pagal daugelio valstybių narių pageidavimą“.

Jis bus skirtas ES „suteikti pagalbą Gruzijai bei apsvarstyti būsimus santykius su Rusija“.

Šis žingsnis buvo žengtas po šeštadieninio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy ir Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pokalbio telefonu, kurio metu N. Sarkozy beprasmiškai ragino Rusiją pasitraukti iš Gruzijos Počio ir Senakio miestų.

Sekmadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel nacionalinėje televizijoje pareiškė, kad „Rusija vis dar neįvykdė savo įsipareigojimo pagal šešių punktų taikos planą [dėl pasitraukimo į prieš konfliktą buvusias pozicijas],“ – pridurdama, kad „Rusijos patikimumui iškilo pavojus“.

Pasak vieno JAV generolo, sekmadienį Rusijos kariuomenė pradėjo „vėžlio greičiu“ trauktis iš Gruzijos, o sekmadienio vakarą ginkluoti Rusijos kontrolės punktai vis dar kontroliavo prieigą prie pagrindinių vakarinės ir šiaurinės Gruzijos dalių.

Maskva planuoja dislokuoti 2 600 karių „saugiose zonose“ netoli atskilusių Gruzijos Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų sienų, o pirmadienį Rusijos parlamentas svarstys, ar pripažinti šias dvi teritorijas nepriklausomomis valstybėmis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.