aA
Imigrantų banga, užplūdusi Didžiąją Britaniją ir kitas Vakarų Europos šalis po Europos Sąjungos (ES) plėtros 2004 metais, vis labiau slūgsta. Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, darbo ieškančių atvykėlių iš Vidurio ir Rytų Europos skaičius pasiekė rekordines pastarųjų ketverių metų žemumas.
Emigrantai
Emigrantai
© DELFI
Nuo šių metų balandžio iki birželio buvo užregistruota vos 40 tūkst. darbo ieškančių imigrantų iš "naujosios Europos", kai per visą laikotarpį nuo 2004-ųjų gegužės tokių asmenų buvo net 875 tūkstančiai.

Britų pareigūnai pokyčius visų pirma sieja su Didžiosios Britanijos svaro sterlingo nuosmukiu, labiausiai smogusiu iš užsienio atvykusiems darbininkams. Ekspertų skaičiavimu, anksčiau Lenkijos pilietis, dirbantis Jungtinėje Karalystėje ir siekiantis, kad jo viešnagė svečioje šalyje nebūtų nuostolinga, namo kas mėnesį turėdavo pasiųsti apie 500 svarų sterlingų (3565 Lenkijos zlotų). Dabar ši suma verta net 40 proc. mažiau - apie 2100 zlotų.

Be to, atvykėliai iš buvusių komunistinių šalių Didžiojoje Britanijoje su rimtais sunkumais susidūrė ir dėl šioje šalyje slopstančio statybų bumo. Nuo šių metų gegužės iki liepos mėnesio laisvų darbo vietų Didžiosios Britanijos statybų sektoriuje sumažėjo 13 procentų. Tuo pačiu laikotarpiu laisvų darbo vietų restoranuose, viešbučiuose ir parduotuvėse mažėjo 9 procentais.

Didžioji Britanija buvo viena iš trijų senųjų ES narių, iš karto po Bendrijos plėtros be išlygų atvėrusių savo darbo rinką naujiesiems ES piliečiams. Taip pat pasielgė tik Airija ir Švedija.