aA
Praėjusią savaitę Vyriausiasis administracinis teismas paskelbė sprendimą, kad buvusiam Joniškio merui Edmundui Grigaliūnui priteisiama per 120 tūkst. litų už tai, jog buvo neteisėtai pašalintas iš pareigų. Eksmeras teigia, kad Joniškio miesto taryba tokios sumos galėjo ir neprarasti.
Pinigai
Pinigai
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Prieš pustrečių metų ligoninėje gulintį Joniškio rajono merą E.Grigaliūną taryba atleido iš pareigų. Jis buvo kaltinamas nekompetencija ir polinkiu į autoritarinių metodų taikymą.

Pakilęs iš ligos patalo E.Grigaliūnas kreipėsi į Šiaulių apygardos administracinį teismą. Čia bylos nagrinėjimas užtruko 1,5 metų. Skundas buvo atmestas, todėl eksmerui teko kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT). Šis konstatavo, kad E.Grigaliūnas atleistas ne pagal taisykles, o piniginę kompensaciją turėtų nustatyti apygardos administracinis teismas.

Tuomet E.Grigaliūnas pasiūlė Joniškio rajono tarybai taikos sutartį - pačiai nurodyti sumą, kuria būtų įvertintas jo neteisėtas atleidimas. Taryba pasiūlė 70 tūkst. litų, bet netrukus persigalvojo, tad ginčas vėl persikėlė į teismus.

Panevėžio apygardos administracinis teismas buvo priteisęs E.Grigaliūnui sumokėti 78 tūkst. litų, tačiau šį sprendimą apskundė Joniškio rajono taryba. LVAT išnagrinėjo bylą iš esmės ir praėjusią savaitę paskelbė galutinį sprendimą, palankų buvusiam merui, - priteisė jam išmokėti šiek tiek daugiau kaip 120 tūkst. litų piniginę kompensaciją. Tokia suma susidarė, nes nustačius neteisėto atleidimo faktą Joniškio savivaldybė nesumokėjo eksmerui priteisto atlyginimo, todėl LVAT nustatė realaus jo atleidimo datą - 2008 m. rugpjūčio 22 d.

E.Grigaliūnas prisipažino, kad siekė tik panaikinti neteisingą tarybos sprendimą. Tačiau jos noras paleisti merą "basą" baigėsi skaudžiu smūgiu rajono biudžetui.

"Būčiau atsistatydinęs iš pareigų dėl sunkios ligos, ir taryba tai žinojo, - pasakojo LŽ E.Grigaliūnas. - Bet ji norėjo pasityčioti iš manęs - išmesti iš darbo. Kaltino mane nekompetencija, tačiau pati prisivirė košės. Juk 120 tūkst. litų - tai suma, kurią viena seniūnija gauna keliams tvarkyti. Tiek kainavo mūsų politikų ir teisėjų darbo brokas."