aA
Komitetas taip pat paprašė Tarpparlamentinės sąjungos generalinio sekretoriaus atnaujinti kontaktus su Lietuvos vadovybe, kad galėtų atvykti į Vilnių ir surinkti informaciją, susijusią su A. Butkevičiaus byla.

Komiteto teigimu, tokią misiją jau mėginta surengti, bet Lietuvos valdžios atstovai "neatsakė į šį prašymą".

Komiteto nuomone, generalinis sekretorius turėtų susitikti su kompetentingais parlamento, vyriausybės, teisingumo institucijų atstovais, tai pat su pačiu A. Butkevičiumi be liudininkų, jo advokatais ir artimaisiais.

Komitetas pareiškė "didelį susirūpinimą", kad A. Butkevičius jau dvejus metus negali naudotis parlamentaro mandatu ir jo rinkėjai dėl to "neteko teisės dalyvauti visuomeninių reikalų tvarkyme".

Komitetas pareiškė "stiprią paramą" A. Butkevičiaus pateiktam malonės prašymui Lietuvos prezidentui ir "nuoširdžiai tikisi", kad tas prašymas bus apsvarstytas ir teigiamai išspręstas, kad A. Butkevičius galėtų tęsti parlamentinę veiklą.

Apie šį Tarpparlamentinės sąjungos Parlamentaro žmogaus teisių komiteto nutarimą, priimtą komiteto 88-je sesijoje sausio 23-27 dienomis, BNS pranešė Lietuvos Žmogaus teisių asociacija.

Tarpparlamentinė sąjunga, kurios būstinė įsikūrusi Briuselyje, vienija viso pasaulio parlamentus, ir Lietuvos Seimas yra jos narys.

A. Butkevičius 1998 metais buvo nuteistas kalėti pusšeštų metų už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu. Šiemet teismas dvejais metais sutrumpino jo bausmės laiką.

Nelaisvėje jis jau praleido 28 mėnesius.

Pernai Seimo dešinioji dauguma inicijavo mėginimą panaikinti A. Butkevičiaus parlamentaro mandatą, tačiau ši iniciatyva nesurinko pakankamai Seimo narių balsų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.