aA
"Jis nebuvo labai geras šnipas. Kiek žinoma, jam nelabai gerai sekėsi", sakė Berlyno vyriausybinės tarnybos, tiriančios "Stasi" archyvus, atstovas spaudai Johannes Legneris (Johanas Legneris).

V. Putinas nuo 1984 iki 1990 metų buvo KGB šnipas Drezdene, tuometinėje komunistinėje Rytų Vokietijoje. Į Rusijos valdžios elitą jis iškilo, turėdamas gerai savo darbą atliekančio žmogaus reputaciją.

Tačiau tikriausiai jis smarkiai suklydo, vykdydamas svarbiausią savo užduotį po Berlyno sienos griuvimo 1989 metais.

Pasak J. Legnerio, V. Putino užduotis buvo užverbuoti žvalgus, kad šie toliau šnipinėtų Maskvai po Rytų Vokietijos žlugimo.

"Jis organizavo tinklą, kuris buvo išsiplėtęs už Drezdeno ribų ir pasiekęs Miuncheną vakaruose", tvirtino pareigūnas.

V. Putinas kreipėsi į "Stasi" kolegas, su kuriais artimai bendradarbiavo ankstesniais metais, nors keičiantis valdžiai jų padėtis nebebuvo tokia tvirta.

Vienas iš buvusių "Stasi" šnipų pasitraukė iš V. Putino grupės ir pasidavė Vakarų Vokietijos kontržvalgybai, pasakojo Gaucko (Gauko) agentūros, tiriančios "Stasi" veiklą, pareigūnas.

Pasak J. Legnerio, šis žmogus buvo visos grupės instruktorius ir per jį buvo demaskuota visas V. Putino suorganizuotas tinklas.

Kai V. Putino užverbuotas šnipas pabėgo į Vakarus, buvo suimti keli su šia byla susiję žmonės.

"Netrukus po to (1990 metais) V. Putinas dingo. Galima spėti, kad jis turėjo išvykti iš Vokietijos todėl, kad jo šnipų tinklas buvo demaskuotas", sakė J. Legneris.

"Tačiau dabar mūsų valdžia nenori su tuo turėti jokių reikalų. Kai jis yra tokia svarbi asmenybė, valdžia nenori apie tai nieko žinoti ir gadinti santykių dėl tokios senos istorijos", sakė Vokietijos archyvo atstovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.