aA
Valstybinio vizito metu Čilės universitete Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui buvo suteiktas garbės daktaro vardas. Prezidentui įteiktas medalis ir dokumentai, liudijantys šį garbės daktaro titulą. Iškilmingos ceremonijos metu Čilės universitetui buvo pristatyta V. Adamkaus biografija ir veikla įvairiose gyvenimo srityse.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Suteikdamas valstybės vadovui garbės daktaro vardą, Čilės universiteto rektorius prof. Viktoras Perezas teigė, kad prezidento V. Adamkaus gyvenimo nuopelnai ir autoritetas tarptautinėje bendruomenėje liudija šalies vadovą būti vertą tapti Čilės universiteto profesoriumi.

"Sveikiname Jus tapus mūsų bendruomenės nariu. Vakar (trečiadienį - ELTA) su Čilės prezidente pasirašėte sutartį tarp mūsų valstybių turizmo srityje. Manau, kad būdamas Čilės universiteto garbės daktaru, pakviesite mokslininkus ir menininus pasidalyti su čiliečiais savo idėjomis ir kūrybiniais projektais", - sakė V. Perezas.

Savo atsakomojoje kalboje prezidentas pažymėjo, kad yra didelė garbė būti Čilės universiteto garbės daktaru, kuriam ilgus metus vadovavo ir didelę šlovę pelnė Ignotas Domeika, praneša Prezidento spaudos tarnyba..

"Universiteto istorijoje įrašyti žinomų mokslininkų vardai, kurių brangiausias - Ignoto Domeikos vardas. Tai žmogus, palaikęs glaudžius ryšius su Lietuva, jo širdis visada buvo arti Lietuvos. Didžiuojuosi šiuo Lietuvos sūnumi, gimusiu toli nuo Čilės, bet atstovavusiu jos kultūrai ir mokslui", - teigė V. Adamkus.

Kreipdamasis į studentiją, prezidentas pažymėjo, kad šių dienų pasaulis pasiekė civilizacijos aukštumas ir peržengė neįsivaizduojamas žmogaus proto ribas. "Mano nuomone, šiandieninė jaunoji karta turi pasisemti jėgų iš kūrybingumo ir gyvybingumo ištakų, išugdžiusių maištingas sielas ir iškilius laisvės kovotojus, - sakė Lietuvos vadovas. - Aš tikiu, kad Jūs drąsiai ir tvirtai nešite tą žmogiškumo ir pažangos deglą, kurį šiame universitete uždegė I. Domeika. Aš linkiu, kad šis deglas sutvirtintų Jus, kad jis visuomet Jums padėtų stovėti tik drąsos, sąžinės ir laisvės idealų pusėje".

Šalies vadovas dalyvavo Ignoto Domeikos garbei skirtos lentos atidengimo ceremonijoje.

Prezidentas baigė vizitą po keturias Lotynų Amerikos šalis ir grįžta į Lietuvą. Liepos 14-25 dienomis trukusio vizito metu V. Adamkus apsilankė Brazilijoje, Argentinoje, Urugvajuje ir Čilėje.

Į Vilnių šalies vadovas ir jo vadovaujama delegacija grįš penktadienį vakare.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.