aA
Jau prieš Baracko Obamos kelionę į Europą, Senąjį žemyną buvo apėmusi tikra obamamanija, kuria amerikiečiai visai nesižavi. Net yra manančių, kad per rinkimus dauguma jų vien dėl to gali balsuoti už Johną McCainą.
B.Obamos šešėlis
Demokratų kandidato į JAV prezidentus senatoriaus Baracko Obamos šešėlis
© Reuters/Scanpix
Vis daugiau amerikiečių yra įsitikinę, kad žiniasklaida ne tik Europoje, bet ir Jungtinėse Valstijose labiau palaiko demokratų kandidatą į prezidentus. B.Obamai išsiruošus į kelionę po Artimųjų Rytų šalis ir Vakarų Europą su juo išvyko garsiausi Amerikos žurnalistai, tuo tarpu anksčiau vykęs J.McCaino vizitas į Iraką, nebuvo taip plačiai nušviečiamas. O ir prieš kelionę net 77 proc. straipsnių politine tema įtakingiausiuose JAV laikraščiuose buvo skirta B.Obamai ir tik 48 proc. J.McCainui, todėl tik 24 proc. amerikiečių tiki, kad žiniasklaida rinkimus nušviečia objektyviai.

Be to, B.Obamą palaiko ne tik daug įtakingų JAV politikų, bet ir žymiai daugiau Holivudo bei šou verslo žvaigždžių. Net garsusis dešinysis Zbigniewas Brzezinskis pareiškė, kad nuo 1960 metų iš visų kandidatų į prezidentus jam didžiausią įspūdį daro B.Obama, kurį jis lygina su Johnu Kennedy. J.McCainui belieka džiaugtis bent tuo, kad Henry Kissingeris jau 20 metų vadina jį savo draugu ir labai palaiko rinkimų kovoje, pirmiausia, už Arizonos senatoriaus poziciją dėl karo Irake.

Tuo tarpu net garsioji respublikonė Condoleezza Rice žarsto komplimentus juodaodžiui senatoriui ir vadina dideliu pasiekimu tai, kad jis tapo demokratų partijos kandidatu į prezidentus. C.Rice aiškina, kad B.Obamos sėkmė rodo, kokia didelė pažanga padaryta siekiant rasių lygybės, kad B.Obamos iškėlimas kandidatu - dėsningas žingsnis po to, kai juodaodis generolas Colinas Powelas buvo paskirtas valstybės sekretoriumi, o paskui šis aukštas postas atiteko jai. C.Rice dar kartą patvirtino, kad ji nepriims J.McCaino pasiūlymo tapti jo viceprezidente, o grįš į Kaliforniją ir rašys knygą apie JAV užsienio politiką. J.McCainui lieka džiaugtis bent tuo, kad C.Rice nepasakė už ką ji balsuos per lapkritį vyksiančius rinkimus.

J.McCaino nuostoliai

Respublikonų senatorius jau neteko ir ištikimo aktyvaus bendražygio. Praėjusios savaitės pabaigoje atsistatydino jo rinkimų štabo vadovo pavaduotojas Philas Grammas. Jis padarė tai po to, kai duodamas interviu laikraščiui "The Washington Post" pavadino amerikiečius "niurzglių tauta, nuolat besiskundžiančia, kad mažėja jų konkurencinė galia ir kalbančia apie ekonomikos nuosmukį".

J.McCainas iš karto pareiškė, kad nepritaria tokiai savo bendražygio nuomonei, o pats Ph.Grammas teisinosi, kad turėjo galvoje ne visus amerikiečius, o tik šalies vadovus. Tačiau B.Obamos rinkimų štabas iš karto apkaltino respublikonus ignoravimu tų rinkėjų, kurie yra susirūpinę dėl didėjančių benzino kainų ir bendros šalies būklės.

J.McCainas patyrė ir kitą smūgį. Vienas įtakingiausių JAV dienraščių "The New York Times" atsisakė išspausdinti jo straipsnį, kuriame senatorius dėstė savo planus. Redaktorius motyvavo tuo, kad kandidatas į prezidentus turi dėstyti savo programą, o ne veltis į polemiką su konkurentu. Tačiau respublikonai įsitikinę, kad tikroji atsisakymo priežastis - ne straipsnio turinys, o redakcijos politiniai įsitikinimai, t.y. tai, kad ji palaiko demokratus.

Visa tai lėmė, kad dabar O.Obama savo varžovą lenkia 6 proc., nors net 55 proc. amerikiečių mano, kad rinkti 46 metų juodaodį prezidentu yra rizikinga ir tik 35 proc. taip galvoja apie 71 metų J.McCainą.

„Obama mano vergas“

JAV plačiai nuskambėjo atsitikimas Niujorke, kai studentei buvo spjauta į veidą vien dėl to, kad vilkėjo marškinėlius su užrašu "Obama mano vergas". Pačiame miesto centre prie jos priėjo keturios afroamerikietės ir ėmė merginą įžeidinėti bei stumdyti tik dėl to, kad ji vilkėjo tokius marškinėlius. Studentė bandė nueiti, bet užpuolikės neleido. Viena iš jų nuplėšė studentei ausines, o kita - spjovė tiesiai į veidą. Studentė kreipėsi į teismą, bet ji reikalauja nubausti ne užpuolikes, o marškinėlių dizainerį Apollo Brauną. A.Braunas (tikrasis vardas Doronas Braunshteinas) nesijaučia kaltas. Šis Izraelyje gimęs jaunas dizaineris aiškina, kad užrašas "Omaba mano vergas" tik atspindi tai, ką baltoadžiai amerikiečiai iš tiesų galvoja apie juodaodį kandidatą. Daugybė jų žvelgdami į Obamą, mato jame vergą ir mano, kad Amerika dar neapsisprendusi turėti juodaodį prezidentą. A.Braunas pridūrė, kad jis pats B.Obamos nemėgsta, nes vienintelis jo privalumas tas, kad jis gali atverti kelią į valdžią spalvotiems amerikiečiams. Be to, A.Braunui B.Obama primena Adolfą Hitlerį, todėl jis ir prigamino marškinėlių su užrašais "Žydai prieš Obamą", "Obama = Hitleris", "Kas nužudė Obamą" ir džiaugiasi, kad jie turi pasisekimą. Jis jau pardavė 1200 marškinėlių.

Pasirodys kartu

Dabar amerikiečiai laukia, kada išvys abu kandidatus į prezidentus, stovinčius vienas šalia kito. B.Obama ir J.McCainas dar nė karto nebuvo viešai pasirodę kartu, tačiau abu sutiko dalyvauti rugpjūčio 16 d. Kalifornijos mieste Leik Foreste vyksiančiame krikščioniškame forume. Jie priėmė jo rengėjo Ricko Warreno kvietimą, nes abu seniai pažįsta šį žmogų.

S.Warrenas, vadovauja įtakingai Jungtinėse valstijose evangelikų organizacijai, kuri turi 22 tūkst. narių. Jis sako B.Obamą ir J.McCainą pakvietęs pirmiausia dėl to, kad jie abu nė karto nedalyvavo viename renginyje. Manoma, kad tai bus pirmas ir paskutinis jų bendras pasirodymas publikai iki rugpjūtį ir rugsėjį vyksiančių abiejų partijų suvažiavimų, kuriame jie oficialiai bus patvirtinti kandidatais į prezidentus.