aA
"Lietuvos žinioms" pavyko sužinoti, kad prasti projekto "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" popieriai patraukė ir Europos Komisijos (EK) dėmesį. Šiandien į Vilnių paskui šiam projektui skiriamus pinigus atvyksta ir revizorius. EK žada rimtai įvertinti Vilniaus galimybes kitąmet tapti Europos kultūros sostine. Šiuo tikslu į Vilnių deleguojamas Europos kultūros sostinės veiksmų darbo grupės pirmininkas Robertas Scottas.
Elona Bajorinienė
Elona Bajorinienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Šiandien Vilniaus miesto savivaldybėje jis susitiks su projekto steigėjais - Kultūros ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės atstovais ir rengėjais.

Vizitas nutraukė atostogas

LŽ pakalbino VšĮ "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) direktorę Eloną Bajorinienę, kuri dėl netikėto EK pasiuntinio vizito buvo priversta nutraukti savo atostogas ir grįžti į Vilnių. "Atšaukiau save iš atostogų, - sakė ji. - Jokio skandalo dėl šios viešnagės nematau. EK vykdo normalų monitoringą - stebi proceso eigą, ir tiek." E.Bajorinienė teigė, kad pagal naujus EK reglamentus ateityje kultūros sostinės bus vizituojamos privaloma tvarka; jos sulauks ir gausesnių delegacijų.

"Žinoma, EK pasiekia mūsų žiniasklaidos informacija, problemų esama. Bet pati Komisija yra suinteresuota projekto sėkme", - tvirtino VEKS vadovė. Grėsmės, kad skandalų ir skirtingų žinybų intrigų lydimas projektas po šio vizito gali būti nutrauktas, E.Bajorinienė teigė nematanti. "Vizitas turėtų padėti išspręsti susidariusias problemas. EK siunčiamas pareigūnas pirmiausia susipažins su dabartine projekto būkle", - ramino E.Bajorinienė.

Gali gauti pylos

Vakar kalbintas Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Arturas Liudkovskis teigė, kad R.Scott'o viešnagės tikslas paaiškės šįryt. "Dabar sunku ką nors konkrečiau pasakyti. EK susidomėjusi, kaip pasirengta 2009 metams", - sakė jis.

A.Liudkovskis taip pat įsitikinęs, kad sprendimo nutraukti stringantį projektą iš Europos kultūros sostinės veiksmų darbo grupės pirmininko tikrai neišgirs. "Bet po patikrinimo kritikos galime gauti", - pripažino jis. A.Liudkovskis teigė, kad nesutarimų dėl projektų kyla tarp Kultūros ministerijos ir VEKS, o savivaldybė laikosi nuošaliau.

Projektas stringa

Dėl projekto koordinatorių - Kultūros ministerijos ir Vilniaus savivaldybės - bei projekto rengėjų nesuderintų veiksmų, konfliktų ir intrigų pasirengimas kultūros sostinės programai stringa. Imta ieškoti net autoritetų globos. LŽ jau rašė, kad projekto gelbėtoju regimas kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas.

Pavasarį Kultūros ministerija atliko projektui įgyvendinti įsteigtos viešosios įstaigos auditą. Nustatyta nemažai lėšų panaudojimo pažeidimų. Visuomenę nustebino ir tai, kad dalis 2009 metais prasidedančiam projektui skirtų pinigų buvo atseikėta liepos pradžioje jau įvykusiam islandų dainininkės Bjork koncertui.