aA
Kritiškai mažėjantis rinkėjų aktyvumas, blėstantis pasitikėjimas valdžia ir nuolatinis blaškymasis, konsultacijos su giminaičiais ar kaimynais ir galų gale su pasididžiavimu priimamas sprendimas: aš nebalsuosiu arba vėliau giriamasi – aš nebalsavau.
Tokiomis nuotaikomis Lietuvoje pasitinkami ir palydimi kiekvieni rinkimai – nesvarbu, rinktume kandidatus į savivaldų tarybas, prezidentą ar svarbiausią parlamentinės respublikos valdymo mechanizmą – Seimą.

Įsitikinimai ir nuomonė, kad nedalyvauti rinkimuose yra geriau, nei į juos ateiti ir atiduoti balsą už pasirinktą kandidatą ar partiją, tampa savotiška mada, kurią patvirtina piliečių dalyvavimo rinkimuose statistikos žemyn smunkanti kreivė.

Paprastai valdžią išsirenka maždaug pusė balso teisę turinčių piliečių. Kitiems ji „nerūpi“, „neįdomi“, „tingėjo“, „nežinojo“... Kodėl? Pirmą kartą tai mėginsime išsiaiškinti specialiai rinkimams DELFI parengtame interneto projekte „Balsuok 2008”.

„Balsuok 2008“ tai:

Iki šiol analogų Lietuvoje neturėjęs interneto projektas, skirtas artėjantiems Seimo rinkimams, greičiausiai dvejais turais vyksiantiems spalio 12 ir spalio 26 dienomis.

Šiame informaciniame puslapyje išvardinamos Lietuvoje veikiančios pagrindinės politinės partijos, jų darbai, kandidatai į Seimą, jų nuomonės šalies gyventojams aktualiais klausimais, rinkimų naujienos, kurios skaitytojams padės lengviau priimti sprendimą, už ką atiduoti savo balsą per Seimo rinkimus, paaiškinimai, kodėl svarbu ateiti balsuoti.

„Balsuok 2008“ taip pat rasite:

Profesionaliai politologų parengtą informaciją apie politines kryptis, partijas, jų idėjas ir rinkimų sistemą.

Visuomenės nuomonės tyrimus, įvairių balsavimų rezultatus ir statistiką.

Konkursus skaitytojams, vaizdo reportažus, foto galerijas.

„Balsuok 2008“ pirmą kartą pristatoma ir partnerių – Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto, M. Romerio, Kauno technologijų universitetų ir iniciatyvinės grupės vadinamojo „protingo pasirinkimo“ sistema – „Mano balsas“.

„Balsuok 2008” idėją palaiko ir aktyviau dalyvauti rinkimuose skatina:

Lietuvos respublikos prezidentas Valdas Adamkus

Seimo valdyba

Vyriausioji rinkimų komisija

Projektą taip pat remia beveik visos didžiausios Lietuvos politinės partijos, kurių kandidatai pateko į Seimą per 2004 metų rinkimus.