aA
Notarų rūmams kreipusis į teismą, notarų didmiesčiuose artimiausiu metu nepadaugės - ketvirtadienį turėjęs įvykti viešas konkursas sustabdytas. Tuo pasipiktinęs teisingumo ministras Petras Baguška tikina, kad taip notarai vengia konkurencijos ir tyčiojasi iš visuomenės. Notarų atstovai aiškina, kad Teisingumo ministerijos ketinimai skelbti konkursą daugumoje savivaldybių buvo visiškai nepagrįsti, nes ten notarų esą pakanka.
Notaras
Notaras
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Viešas konkursas notaro pareigoms eiti turėjo įvykti ketvirtadienio rytą. Anot Teisingumo ministerijos, konkurso išvakarėse Notarų rūmai ją informavo, jog kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, reikalaudami sustabdyti notarų atrankos procedūras. Teisingumo ministerijai gavus teismo patvirtinimą apie pritaikytas laikinas apsaugos priemones, viešas konkursas neįvyko.

Ministras tikina, kad notarų skaičių siekiama didinti

Teisingumo ministras P. Baguška tikina, kad notarų skaičių siekiama didinti, jog gyventojams notarų paslaugos būtų teikiamos kokybiškiau.

"Galime atvirai pasakyti, kodėl Notarų rūmai griebėsi kraštutinių veiksmų, norėdami sutrukdyti įvykti notarų atrankos konkursui. Didmiesčių notarai vengia bet kokios papildomos konkurencijos savo teritorijose. Šiandien akivaizdu, jog Notarų rūmų interesas toliau neskaidriai daryti įtaką notarų atrankos procedūroms yra beribis", - pareiškė P. Baguška, kuris cituojamas Eltai atsiųstame Teisingumo ministerijos pareiškime.

Anot ministro, Notarų rūmai peržengė teisės kreiptis į teismą naudojimo kultūros ribas.

"Notarų rūmai paskutinėmis dienomis apskundė Teisingumo ministro įsakymus neva dėl neskaidrių viešo konkurso nuostatų. Tačiau jie patys slėpė savo veiksmus iki pat notarų atrankos datos, kuri vainikavo mėnesius trunkantį daugybės žmonių pasirengimą. Taip ne tik sužlugdytas notarų atrankos procesas. Taip tyčiojamasi iš Teisingumo ministerijos, iš pretendentų notarų pareigoms eiti, galiausiai - iš visuomenės, kuriai notarų paslaugos yra reikalingos", - sakė P. Baguška.

Notarų rūmų atstovai teigia, jog teisingumo ministro įsakymas teismui apskųstas dėl to, kad Teisingumo ministerija visiškai nederino su jais ruošiamo konkurso nuostatų ir ruošėsi skelbti konkursą tose vietose, kur notarų jau ir dabar pakanka.

"Notarų manymu, tose savivaldybėse yra pakankamai notarų, išskyrus Pagėgius, Akmenę ir Varėną, kur notarų tikrai trūksta. Dėl to kyla abejonių, ar išlaikę egzaminus ir konkursą laimėję notarai galėtų gerai vykdyti veiklą. Notarai nemato pagrįstų motyvacijų, kodėl vis reikia skelbti konkursus, todėl ir kreiptasi į teismą", - ketvirtadienį sakė Notarų rūmų atstovė spaudai Gabija Vitkevičiūtė.

Anot jos, jeigu ir toliau Teisingumo ministerija nederins ruošiamų konkursų, "Notarų rūmai nebegalės atsakyti už savo kolegas".

Konkursą be minėtų trijų savivaldybių buvo ruošiamasi skelbti notaro pareigoms eiti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Anykščių rajone, Kauno rajone, Šalčininkų rajone ir Telšių rajone. Į notaro vietas pretendavo beveik 30 asmenų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.