aA
Trečiadienį Vilniaus centre, dešiniajame Neries krante, pradėję kasinėjimus, Lietuvos archeologai rado, kaip manoma, žmogaus palaikus. Žydų bendruomenė tikisi, kad tai taps įrodymu apie šioje vietoje esančias žydų kapines. Tiesa, pabrėžiama, kad radinys aptiktas tik atidengus pirmąjį sluoksnį, apie 30 cm gilyje, todėl kol kas sunku pasakyti, kieno tai palaikai.
Tyrimais siekiama papildyti liepos pradžioje Izraelio geofizikų surinktą medžiagą ir galutinai pasakyti, kurioje vietoje buvo žydų kapinės.

Jei tyrėjai nustatys, kad kapinės buvo toje vietoje, kur Neries krantinėje, Olimpiečių gatvėje, stovi prabangus „Karaliaus Mindaugo“ administracinis-komercinis ir apartamentų centras, jis gali būti nugriautas.

Geofiziniai tyrimai iš pradžių bus atliekami 16 kvadratinių metrų teritorijoje.

Kasinėjimus atlieka Lietuvos archeologai, prižiūrimi Izraelio geofizikų ir Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto deleguotų rabinų.

Liepos pradžioje archeologinius tyrimus, kuriais siekta išsiaiškinti tikslias Šnipiškių žydų kapinių Vilniuje ribas, atliko žydų ekspertai.

Izraelio specialistai galutinę išvadą dėl buvusių žydų kapinių žada paskelbti po Lietuvos archeologų kasinėjimų, rugpjūčio viduryje.

Lietuvos radijas primena, kad jau trečius metus tęsiasi diskusijos, ar vietoje, kur dabar stovi prabangūs „Karaliaus Mindaugo“ apartamentai, galėjo būti žydų kapinės.

Žydų bendruomenės teigimu, vienas iš šių apartamentų pastatų stovi ant dalies žydų kapinių.

Šiuo metu pastatai jau baigti statyti ir pripažinti tinkamais naudoti.

Juos statę verslininkai teigia, kad apartamentai nestovi kapinių teritorijoje, nors Lietuvos istorijos instituto žemėlapis rodo, kad gali būti ir kitaip.

Neabejojama, kad šioje vietoje XVI-XIX a. buvusios vienos žinomiausių žydų kapinių.

Į galimas statybas žydų kapinių teritorijoje dėmesys atkreiptas ir tarptautiniu mastu.

Vasario pabaigoje Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso Užsienio reikalų komitetas dėl šių statybų priėmė rezoliuciją, kurioje kritiškai vertinamas Lietuvos neveiklumas ir nesugebėjimas saugoti istorinės atminties objektų.

www.lrt.lt