aA
Gedimino prospektas
Gedimino prospektas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Miesto centras, rami popietė, lyg ir nieko netrūksta. Tačiau netrukus visai šalia kavinės įsikūrė rusakalbių jaunuolių kompanija, ji išsitraukusi popieriaus lapus pradėjo repuoti.

"Repuojant kas trečias žodis buvo keiksmažodis, todėl sėdėti tokioje aplinkoje tikrai nebuvo malonu. Nei man, nei tuo labiau Amerikos lietuviui. Svečias buvo labai pasipiktinęs, sakė, kad čia – visai kaip Estijoje. Labiausiai mus pribloškė tai, kad kai iškvietėme policiją, kavinėje sėdintys žmonės, taip pat rusai, ne tik nesiskundė, bet tuos paauglius netgi gynė ir jiems plojo. Nesvarbu, kokia kalba, bet juk tai buvo keiksmažodžiai", – žmonių reakcija stebėjosi A.Penikas.

Sulaukė grasinimų

Šalia eismą reguliuojantys pareigūnai greitai sureagavo į muzikanto skundą ir įspėjo nekultūringą jaunimą liautis trikdyti viešąją rimtį. "Pareigūnai ilgai su jais šnekėjosi. Tačiau nedaug trūko, kad vėliau dar kartą būčiau kvietęs policiją, nes nueidami tie agresyvūs jaunuoliai mums grasino, tikrai nemalonu", – piktinosi muzikantas.

A.Penikas tikino prieš gatvės muzikantus nieko neturintis ir net kadaise bandęs ragauti tos duonos su savo vaikų kolektyvu keliaudamas Kopenhagoje ir Vokietijoje. Ten, pasak jo, gatvės muzikantų lygis nepalyginamai aukštesnis. "Neužsiimu gatvės muzikantų vaikymu, nors Vilniuje visko galima prisižiūrėti. Yra labai talentingų žmonių, bet yra tokių, kad klausytis neįmanoma. Nieko nepadarysi. Tačiau prievarta klausytis keiksmažodžių? Aš to netoleruoju", – užtikrintai kalbėjo jis.

Tapo skandalų vieta

Prekybos centro "Gedimino 9" laiptai ir šalia esantis skverelis akibrokštų sulaukia nebe pirmą kartą. Garsiausiai nuskambėjo istorija, kai šį pavasarį Austrijos regbio rinktinė ten surengė striptizo šou. Vėliau šokiruojančia apranga "pasipuošę" praeivius gąsdino metalistai, o neseniai skandalas kilo, kai linksmybes čia baigė rašytoja Dalia Jazukevičiūtė. Daugelis vilniečių dar prisimena porą mėnesių šalia šio prekybos centro gyvenusią šiukšlėmis apsikrovusią pagyvenusią moterį.

Kodėl ši vieta taip traukia keisčiausius miesto žmones? "Nemanau, kad ši vieta turi kokią ypatingą aurą. Tiesiog čia yra Gedimino prospektas, pagrindinė praeivių gatvė, gal todėl įvyksta įvairių dalykų. Tačiau tai tik pavieniai atvejai, manau, vietos patrauklumas juos atstoja. Gyventojai mato, kad aplinka sutvarkyta, įrengti fontanai, žmonėms malonu čia susirinkti pasėdėti ir maloniai praleisti laiką", – tikino prekybos centro "Gedimino 9" atstovė spaudai Jolanta Gužaitė-Quintus.

Apsaugos darbuotojų skvereliui saugoti prekybos centras nesamdo. Apsaugininkai dirba pačiame prekybos centre, o kas dedasi lauke, paliekama policijai. "Skveras yra viešoji erdvė ir policija turi prižiūrėti, kad čia nebūtų pažeidėjų. Tuo labiau kad netoli patrulių dirba tikrai nemažai, jie beveik visada budi Vinco Kudirkos aikštėje", – aiškino prekybos centro atstovė.

Rinkdavosi rimti menininkai

Skandalinga vieta šis skveras tapo šiek tiek daugiau nei prieš metus, kai šalia buvo atidarytas prekybos centras, pastatyti laiptai, įrengti fontanai. Tuomet jo vadovybė kaip vieną iš prekybos centro pranašumų įvardijo šią vietą, potencialiai tapsiančią susitikimų vieta. Tik kažin, ar tikėjosi sulaukti būtent tokio dėmesio.

Tačiau vilniečiai šią vietą prie dabartinio prekybos centro atsimena visai kitokią. "Tame pastate buvo Vykdomasis centro komitetas, todėl į vidų ne bet kas galėjo įeiti. Nebuvo jokių fontanų, tačiau kieme, apėjus iš kitos pusės, buvo vienuolynas. Jame buvo prisiglaudęs ir Lietuvos liaudies ansamblis, kuriame dainavau nuo 1951 iki 1958 m. Kaip reikiant kolektyvas buvo. Tarybiniais metais ten buvo Rašytojų gatvė ir buvo įsikūrusios rimtos įstaigos, tokios kaip Rašytojų sąjunga ir Knygų rūmai", – prisiminimais dalijosi aktorė Galina Dauguvietytė.

Vytautas Grašys, Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas. „Ši vieta tokia pat kaip parkai, skverai ar kitos senamiesčio zonos. Čia šoko regbininkai, jaunuoliai dainavo rusiškas dainas, tačiau kur kas daugiau dėmesio sulaukia Rotušės fontanas, į kurį nuolat pilami putojantys chemikalai.

Tikrai negaliu pasakyti, kad ši vieta problemiška – jokių tendencijų kol kas nematyti ir nemanau, kad ši vieta taps vieša tribūna, kaip statinė Londone (vieta pasisakyti visiems piliečiams Haido parke – red. past.).“

Šauksmai, švilpavimai, muzikiniai įrašai ir kiti garsai laikomi viešosios tvarkos pažeidimu, garsų skleidimas naktį privačiose teritorijose taip pat prilyginamas viešosios rimties trikdymui. Policijos pareigūnai, gavę informacijos apie tokią veiklą, pirmą kartą gali įspėti arba skirti baudą iki 300 litų, antrą ir kitus kartus – nuo 300 iki 1000 litų. Už nepilnamečių keliamą triukšmą atsako tėvai – jiems skiriamos tokios pačios baudos.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Popierinių bilietų era baigiasi

Vežimėliu – per kliūčių ruožą

Žongliruotojų šou parko lankytojams