aA
Kai kuriems toli nuo tėvynės gyvenantiems tautiečiams nebereikės rūpintis, kaip per Seimo rinkimus nuvykti iki artimiausios Lietuvos ambasados ar konsulato. Balsų rinkėjai pas juos atvažiuos patys. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir Užsienio reikalų ministerija svetur gyvenančius Lietuvos piliečius rinkti naujos kadencijos Seimą vilios papildomais balsavimo punktais. Jie bus įrengti keliose gausiausiai lietuvių gyvenamose užsienio valstybėse. Be to, į kelionę po tam tikrus užsienio šalių regionus leisis papildomos diplomatinių atstovybių pajėgos.
Balsavimas
Balsavimas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
"Iškėlėme tikslą į rinkimus pritraukti kuo daugiau užsienyje balsuojančių rinkėjų. Todėl bus balsuojama ne tik ambasadose bei konsulatuose, bet ir tam tikrose vietovėse atidarytuose balsavimo punktuose", - LŽ sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Kol kas tikslus tokių punktų skaičius nežinomas. Teigiama, kad Lietuvos piliečiai savo politinę valią galės pareikšti bent 65 balsavimo vietose. Užsienyje veikiančios mūsų šalies ambasados buvo paprašytos įvertinti savo galimybes dirbti didesniu nei įprasta pajėgumu. Vilnių jau pasiekę duomenys šiuo metu analizuojami.

Z.Vaigauskas tikino, kad papildomų balsavimo punktų sulauks keliose užsienio valstybėse gyvenantys mūsų šalies piliečiai. "Didžioji Britanija, Airija, Ispanija - šalių tikrai nedaug", - sakė jis. Po kai kuriuos mūsų šalies piliečių tankiau gyvenamus šių valstybių regionus kursuos ir specialūs mobilieji balsavimo punktai. Neabejojama, kad tokių bus Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Taip rinkėjai gali būti viliojami balsuoti ir Ispanijoje bei Rusijoje.

Ketinimai tautiečiams palengvinti pilietinės pareigos atlikimą valstybės kišenę greičiausiai patuštins keliasdešimčia tūkstančių litų. Iš viso rinkimams organizuoti užsienyje numatyta skirti apie 700 tūkst. litų. "Į šią sumą įskaičiuotos išlaidos balsavimo punktams atidaryti, kanceliarinės išlaidos", - teigė Z.Vaigauskas.

VRK vadovas vylėsi, kad papildomų balsavimo punktų atidarymas bus nebloga paskata užsienio lietuviams ateiti į rinkimus. Kita vertus, jis pabrėžė, kad svetur įsikūrę tautiečiai paprastai nesiveržia atlikti pilietinės pareigos. "Juk užtenka į ambasadą parašyti laišką, pranešti savo adresą, pateikti asmens duomenis, ir jau galima dalyvauti rinkimuose", - aiškino Z.Vaigauskas.

Didesnių patogumų nei papildomi balsavimo punktai, mūsų tautiečiams nenumatoma. Anot Z.Vaigausko, Lietuvos diplomatai neketina remtis Rusijos ambasados Lietuvoje pavyzdžiu ir į balsavimo vietas rinkimų dieną pavėžėti rinkėjų. "Turime reikalą su didelėmis šalimis. Rusijos ambasadai pavėžėti rinkėjus palyginti nedidelėje Lietuvoje nebuvo sunku", - tvirtino jis.

LŽ kalbinta Airijos lietuvių bendruomenės (ALB) pirmininkė Jurga Vidugirienė teigiamai įvertino iniciatyvą steigti papildomų balsavimo punktų Airijoje. Anot jos, tai palengvins atokiau nuo Dublino gyvenančių tautiečių vargus ir paskatins juos aktyviau dalyvauti rinkimuose. "Tik klausimas, ar Airijos lietuviai bus apie tai informuoti?" - svarstė J.Vidugirienė. Ji tikino, kad bendruomenė pati stengsis skleisti informaciją apie galimybę balsuoti papildomuose ar mobiliuose balsavimo punktuose. Tačiau į ALB dėl tokios pagalbos kol kas nesikreipta.