aA
Seimo Audito komitetas mano, kad tobulinti teikiamo Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo projektą turi svarstyti ir visuomenė. Audito komiteto svarstymui pateiktuose pakeitimuose, kuriuos pasiūlė prezidentas ir Seimo nariai, dabartinio įstatymo redakciją norima keisti iš esmės. Pavyzdžiui, pasiūlyta partijas finansuoti vien iš biudžeto lėšų.
Pinigai
Pinigai
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Tačiau bent kol kas bendro sutarimo dėl juridinių asmenų galimybės remti politines partijas, aukų dydžių bei alternatyvių politinių partijų finansavimo šaltinių nėra. Reklama

„Pagrindinis diskusijų objektas – kas gali finansuoti politines partijas. Taip pat nesutariama, ar leisti partijoms skirti gyventojų pajamų mokesčio dalį“, – lrt.lt sakė Audito komiteto biuro patarėja Lina Milonaitė.

„Paskelbėme viešą diskusiją, nes komiteto narių nuomonės išsiskiria dėl esminių įstatymo nuostatų“, – aiškino ji.

Jau šią savaitę nacionaliniuose ir regioniniuose laikraščiuose pasirodys skelbimai, kuriuose piliečiai bus raginami įsitraukti į diskusiją dėl įstatymo pakeitimų.

Pasiūlymų Seimo Audito komitetas lauks iki rugsėjo 1 d.

Rudens pradžioje Audito komitetas planuoja surengti viešus klausymus ar konferenciją, kurių metu bus svarstomi gauti pasiūlymai bei ieškoma visas partijas tenkinančių partijų finansavimo klausimų sprendimo būdų.

Pasak L. Milonaitės, be tokių diskusijų pritarti įstatymo pakeitimams būtų neteisinga ir dėl to, kad Audito komitete dirba tik 6 parlamentinių partijų nariai, o Lietuvoje jų įregistruota beveik keturios dešimtys.

Nauja įstatymo redakcija turėtų būti priimta kitų metų pradžioje ir įsigalioti kituose rinkimuose.

Lrt.lt primena, kad neseniai Seimas uždraudė politinę partijų reklamą per radiją ir televiziją.

Vyriausioji rinkimų komisija prieš rinkimus informacinėms radijo ir televizijos laidoms planuoja išleisti apie 2 mln. Lt., tačiau tai sudarytų vos dešimtadalį partijų ir jų narių oficialiai 2004-ųjų Seimo rinkimų reklamai išleistos sumos.