aA
Prokurorų akiratyje dėl galimų finansinių machinacijų atsidūrusi Darbo partija (DP) ne tik negali naudoti iš biudžeto skirtos dotacijos, bet ir pastaraisiais mėnesiais sulaukė kur kas mažesnės paramos nei metų pradžioje. Tuo metu valdančiųjų socdemų sąskaita pasipildė septynis kartus mažesne suma nei opozicinių konservatorių.
Politikai ir dovanos
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
Tokie duomenys nurodyti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktuose dokumentuose apie antrojo ketvirčio aukotojus.

Remiantis šia informacija, „darbiečiai“, laimėję ankstesnius Seimo rinkimus ir per agitacijos kampaniją disponavę milijoninėmis sumomis, per pastaruosius tris mėnesius sulaukė vos daugiau nei 208 tūkst. Lt aukų. Pirmą ketvirtį DP sąskaita pasipildė 545 tūkst. Lt.

Per antrą ketvirtį, daugiausia – birželio mėnesį, „darbiečius“ parėmė vos dvi bendrovės ir 28 fiziniai asmenys, daugiausia – partijos nariai. Pavyzdžiui, parlamentaras Jonas Pinskus pervedė maksimalią leistiną sumą – 39 tūkst. Lt, jo kolegos Romualda Kšanienė – 35 tūkst. Lt, Kęstutis Daukšys ir Loreta Graužinienė – po 3 tūkst. Lt, Manfredas Žymantas – 1 tūkst. 770 Lt.

Buvęs susisiekimo viceministras Aidas Gedvilas atseikėjo 600 Lt, būsimasis kandidatas į Seimo narius Vytautas Gapšys – 3,5 tūkst. Lt.

Nei DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas, nei jo žmona Jolanta Blažytė, pirmą ketvirtį paaukoję po 39 tūkst. Lt, šį kartą partijos nerėmė. Tuomet „darbiečiai“ sulaukė ir keliolikos bendrovių paramos.

Pernai DP taip pat labiausiai rėmė jos pačios nariai. 2008 m. „darbiečiai“ deklaravo sulaukę 1,363 mln. Lt aukų.

Labiausiai išaugo parama „valstiečiams“

Valdantieji socialdemokratai, Seime turintys didžiausią frakciją ir dominuojantys Vyriausybėje, antrą ketvirtį iš rėmėjų sulaukė 93 tūkst. Lt. Jiems įvairias sumas skyrė trys bendrovės ir šeši kretingiškiai.

Ši suma yra vos didesnė nei pirmą ketvirtį Socialdemokratų partijos gautos aukos (šiek tiek daugiau nei 86 tūkst. Lt) ir daugiau nei septynis kartus mažesnė už opozicinės Tėvynės sąjungos gautą paramą. Kaip rodo ataskaita, konservatoriai per tris pastaruosius mėnesius sulaukė beveik 683 tūkst. Lt aukų (dvigubai daugiau nei pirmą ketvirtį ir daugiausiai iš visų partijų).

Iš valdančiųjų tik Valstiečių liaudininkų bei Liberalų ir centro sąjungos sulaukė didesnės paramos nei metų pradžioje. Į pirmosios sąskaitą įplaukė 621 tūkst. Lt (pirmą ketvirtį – 79 tūkst. Lt), į antrosios – atitinkamai 169 tūkst. Lt ir 71 tūkst. Lt.

Naujoji sąjunga gavo beveik tris kartus mažiau aukų – 151 tūkst. Lt (metų pradžioje surinko 426 tūkst. Lt).

Anksčiau viena iš keturių valdančiųjų partijų buvusi, o dabar net frakcijos Seime neturinti Pilietinės demokratijos partija negavo nė lito (pirmą ketvirtį buvo deklaruota 76 tūkst. Lt parama).

Tuo tarpu opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ parama išaugo iki 574 tūkst. Lt (pirmą ketvirtį – 443 tūkst. Lt). Opoziciniam Liberalų sąjūdžiui rėmėjai skyrė 226 tūkst. Lt (metų pradžioje – 142 tūkst. Lt).

Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymas įpareigoja visas Lietuvos partijas pateikti VRK aukotojų sąrašus. Iš 38 politinių partijų antro ketvirčio aukotojų sąrašus iki šiol pateikė 22, pusė iš jų nurodė, kad aukų visai negavo.

Pateiktuose aukotojų sąrašuose nurodyta bendra aukų suma – 2 mln. 754 tūkst. 644 Lt. Pirmą ketvirtį 28 partijoms, kurios pateikė aukotojų sąrašus, buvo skirta 2 mln. 270 tūkst. 710 Lt.

Vienuolikai politinių partijų 85 fiziniai asmenys paaukojo beveik 406 tūkst. Lt (jie dosniausi buvo „tvarkiečiams“, 86 juridiniai asmenys, aktyviausiai rėmę konservatorius, – 2 mln. 349 tūkst. Lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.