aA
Jokios politinės ideologijos neturinti ir labiau verslo įmonę primenanati Darbo partija stulbinamai laimėjo 2004 m. rinkimus į Seimą bei 5 iš 13 vietų Europos Parlamento rinkimuose. Skandalinga Viktoro Uspaskicho figūra partijai ir padeda, ir kenkia. Per ateinančius rinkimus DP daug balsų negaus, tačiau nurašyti šios partijos kol kas negalima, mano filosofas Andrius Bielskis.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
- Kokia didžiausia Darbo partijos (DP) sėkmė?

- Manau, didžiausia DP sėkmė yra jos susikūrimas ir pasiektas mandatų skaičius 2004 metų Europos Parlamento (5 vietos is 13) bei Seimo rinkimuose, kai buvo laimėti 28 proc. balsų ir 39 vietos Seime.

Iš esmės, DP laimėjo rinkimus. Tai iš tikrųjų yra stulbinantis partijos laimėjimas, partijos, kuri susikūrė likus vos metams iki parlamento rinkimų. Staigus jos iškilimas, žinoma, yra sietinas su Viktoro Uspaskicho enterprenerišku talentu.

Niekam ne paslaptis, kad partija buvo kuriama kaip savotiška verslo įmonė, kurios viešai neskelbiamas tikslas buvo laimėti priėjimą prie finansinių išteklių, ypač prie ES struktūrinių fondų. Toks principas, pasirodo, puikiai suveikė – partijos narių skaičius augo labai greitai, o vidinis narių reitingas buvo skirstomas ir pagal įneštų pinigų sumas.

Po 2004 metų rinkimų net penki DP nariai tapo naujos Vyriausybės ministrais, o Lietuvos ūkiui ėmė vadovauti ne kas kitas, bet pats didysis machinatorius – Viktoras.

- Ką paminėtumėte iš šios partijos nesėkmių?

- Didžiausias DP politinis nuopuolis – 2006 metais viešumon iškilusios finansinės machinacijos, partijai Lietuvos teisėsaugos pateikti kaltinimai, V. Uspaschiko slapstymasis Maskvoje, partijos skilimas bei masinis DP parlamentarų į kitas partijas.

DP greitai iškilo, greitai ir nusileido, pelnytai nusikaldama sau ne tik labiausiai populistinės, bet ir skandalingiausios partijos vardą.

- Kokia yra „darbiečių“ ideologija? Gal jie kuo nors primena britiškuosius leiboristus?

- DP neturi jokios politinės ideologijos. Jei galima priešinti ideologiją ir populizmą, kai ideologiškiausiai partijai būtų būdingas griežtas aiškiai artikuliuotų ideologinių principų laikymasis bei angažavimasis tam tikram socialiniam sluoksniui, grupei ar klasei, o populizmą suvoktume kaip norą laimėti rinkimus nesivadovaujant apsibrėžtais politiniais ir moraliniais įsitikinimais ir kalbant tik tai, ką nori girdėti nuskurdintas elektoratas, tuomet DP yra maksimaliai populistinė partija.

Be to, DP yra ir maksimaliai ciniška partija: lyginant su kitomis partijomis joje buvo daugiausiai milijonierių, kurių vienintelis tikslas – melagingos retorikos dėka laimėti dagiau politinės galios, kad užsitikrintų tolesnį savo narių finansinį saugumą.

- Kokią prognozuojate DP ateitį po Seimo rinkimų?

- Nemanau, kad DP gaus daug balsų. Skandalinga V. Uspaskicho figūra padarė savo įtaką. Tačiau nurašyti šios partijos kol kas negalima.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.