aA
Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT), Vilniaus teritorinės muitinės ir VSAT pareigūnai šeštadienio popietę Šalčininkų kelio poste sulaikė beveik centnerį spalvotojo metalo, manoma – tantalo. LR pilietis metalą į Lietuvą iš Baltarusijos bandė įvežti paslėpęs už automobilio vidinių sienelių apmušalų.
Veidrodėlis
Veidrodėlis
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
MKT pareigūnai lengvąjį automobilį „Volkswagen Golf“ Šalčininkų kelio poste patikrinimui sustabdė šeštadienio popietę, apie 15 val.

Automobilį vairavęs LR pilietis P.P., buvo pasirinkęs vadinamąjį Žaliąjį kanalą, skirtą keleiviams, nevežantiems deklaruotinų prekių. Muitinės pareigūnams vyriškis išsitarė į Baltarusiją vykęs įsigyti degalų – tačiau tai sukėlė muitininkų įtarimą – šio automobilio kuro bakas buvo gana nedidelis, tad tokia tolima kelionė neturėtų atsipirkti.

MKT pareigūnams „Volkswagen Golf“ nusprendus detaliai patikrinti, P.P. akivaizdžiai susijaudino. Nuojauta muitininkų neapvylė – paaiškėjo, kad „Volkswagen Golf“ viduje, po šoninių sienelių apmušalais paslėpti penki sunkūs plastikiniai maišeliai, pilni metalinių detalių.

Spėjama, kad tai radijo detalės – kondensatoriai, kurių sudėtyje gali būti spalvotųjų metalų tantalo ar niobio. Iš viso muitinės pareigūnai automobilyje surado 95, 7 kg metalo laužo, kurio vertė, manoma, gali viršyti 35 tūkst. litų. Tačiau tiksli sulaikytos metalo laužo siuntos vertė paaiškės tik po papildomos ekspertizės, kurios metu bus nustatytas tantalo kiekis radijo detalėse (paprastai jis siekia 90-98 proc.).

Pats P.P. sakėsi metalą vežęs vieno pažįstamo prašymu, kuris jam už tai esą pažadėjęs 100 eurų. Į Baltarusiją nuvykusiam lietuviui, metalo krovinį prie vienos iš baltarusių gamyklų perdavė nepažįstamasis. Paslėpti metalą už automobilio sienelių apmušalų P.P., esą, sugalvojo savo iniciatyva.

MKT Vilniaus skyriuje dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tantalo oksidas naudojamas kondensatorių, lygintuvų, kompiuterių, radijo aparatūros, dūmų detektorių ir automobilių gamyboje.

Iš tantalo lydinių taip pat gaminami medicinos įrankiai, metalas naudojamas stomatologijoje, kaulų sujungimams bei vidinių žaizdų susiuvimui.

2008 m. sausio – birželio mėn. MKT iniciatyva išaiškintų pažeidimų metu Lietuvoje sulaikyta apie 183 kg tauriųjų metalų laužo, kurio vertė – daugiau nei milijonas litų.

Be to, bendro tyrimo su Valstybine mokesčių inspekcija metu, buvo atskleista finansinė afera, kurios metu, įtariama, buvo ne kartą nuslėpti (neišvežti) dideli į užsienį eksportuojamo aukso kiekiai. Įtariant prisidėjus prie aukso lydinių neišvežimo, 2008 m sausio 21 d. buvo sulaikytas, o vėliau suimtas Kenos geležinkelio posto inspektorius V. S. Manoma, kad galėjo būti nuslėptos aštuonios aukso siuntos ir bižuterijos gaminiai, kurių vertė gali siekti iki 2 mln. lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.