aA
Teismą pasiekė Panevėžio apygardos prokuratūros tirta byla, kurioje įtarimai dėl žiauraus motinos nužudymo pareikšti pasvalietei. Panevėžio apygardos prokuratūros I-ojo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis perdavė nagrinėti Panevėžio apygardos teismui baudžiamąją bylą dėl gyvybės atėmimo.
alkoholis, degtinė
© Corbis
Anksčiau teista 59-erių pasvalietė Zita Rodzė kaltinama savo motinos nužudymu.

Žiauri atomazga

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad pernai lapkričio 18-osios vakarą Pasvalio rajone, Kubiliūnų kaimo viename name dėl asmeninių nesutarimų ir pykčio girtaujanti dukra itin žiauriai sumušė taip pat išgerti nevengdavusią 79-erių savo motiną Oną Pleškienę.

Surinkta duomenų, kad Z.Rodzė motiną talžė ir iš jos tyčiojosi tol, kol ši neištvėrė skausmo ir nuo daugybės sužalojimų kitos dienos rytą mirė. Senolės gyvybės išgelbėti nespėjo į tragedijos vietą atvykę medikai. Nustatyta, kad senolė ne kartą buvo talžoma namo kieme išbarstytomis malkomis.

Iškart po šio nusikaltimo policijos pareigūnai teigė apžiūros metu ant velionės kūno aptikę daugybę smurto žymių. Bylos tyrimo pradžioje neabejota, kad prieš mirtį O.Pleškienė buvo žiauriai kankinama: kūnas nusėtas kraujosruvomis, perdurtas vienos rankos žastas, nurauti plaukų kuokštai, įkaitintu daiktu apdegintos šlaunys ir netgi tarpukojis.

Girtavo

Viena versijų, kodėl Z.Rodzė griebėsi smurto - pinigai. Esą ji pyko, kad neseniai gavusi pensiją motina nenori pinigų dalytis su dukra. Tiesa, anot aplinkinių, kelias dienas prieš tragediją namuose buvo girtaujama. Manoma, kad konfliktas tarp jųdviejų galėjo kilti dėl to, kad O.Pleškienė nenorėjo pragerti visų pinigų. Dalį sumos ji laikė pas kaimynę.

Kubiliūnų kaimo gyventojai apie šios tragedijos dalyvius gerų žodžių pasakyti negalėjo. Priešingai - tvirtinama, kad prieš metus dukra O.Pleškienę buvo nuplikiusi verdančiu vandeniu. Po incidento senolė kelias savaites buvo gydoma Kauno klinikose.

Glaudėsi pas brolį

Manoma, kad prieš tragediją duktė su motina girtavo ne vieną dieną. Taip pat beveik neabejojama, kad Z.Rodzė savo motiną talžė ne vieną kartą.

Tiriant bylą nustatyta, kad likus kelioms valandoms iki O.Pleškienės mirties pas motiną užsuko taurelės nevengdavęs 47-erių sūnus. Seserį jis rado girtutėlę, o motiną pusnuogę ir sumuštą gulinčią kambaryje ant grindų. Pamanęs, kad motina irgi girta, išėjo. Po keturių valandų grįžęs vyriškis pamatęs leisgyvę motiną iškvietė medikus. Kaip vėliau paaiškėjo, jų pagalbos neprireikė.

Netrukus Z.Rodzę policijos pareigūnai suėmė jos brolio namuose. Ši dar spėjo prasitarti mušusi motiną. Kaltinamosios kraujyje tą dieną rastos beveik dvi promilės alkoholio.

Alkoholio pasekmės

Ikiteisminį tyrimą kontroliavęs ir jam vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis tvirtina, kad šeimos drama vyko ne vienus metus, o žiauri atomazga negali nejaudinti net ir didelę teisinio darbo praktiką turinčių pareigūnų.

Prokuroras teigia surinkęs įrodymų, kad kaltinamosios Z.Rodzės nusikalstamoje veikoje yra požymių nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl savo motinos, tėvo ar vaiko nužudymo kankinant ar kitaip itin žiauriai elgiantis.

Baudžiamąją atsakomybę sunkina ir aplinkybė, kad nusikalstama veika padaryta apsvaigus nuo alkoholio. Pasak D.Skrebiškio, alkoholis - viena pagrindinių sunkaus nusikaltimo padarymo aplinkybių. Be to, prokuroras tvirtina, kad Panevėžio apygardos teisinėje praktikoje apie 80 proc. nužudymų, tarp jų ir dramatiškai pasibaigiančių šeimos konfliktų, įvykdo nuo alkoholio apsvaigę asmenys.

Pasak D.Skrebiškio, pernai iš 38 asmenų, kurie buvo kaltinami tyčiniais nužudymais, 30 jų nusikalstamas veikas padarė būdami apsvaigę nuo alkoholio, kuris turėjo įtakos jų agresyvumui.

Šiuo metu Z.Rodzės laisvė apribota - teismo sprendimu teismo ji laukia suimta. Įstatymu tam, kuris kankindamas ar kitaip itin žiauriai nužudė savo motiną, numatoma laisvės atėmimo bausmė iki 20 metų, arba iki gyvos galvos.

Nudūrė vyrą?

Z.Rodzė ne kartą šiurpino kaimo gyventojus - ji visiems garsiai aiškindavo, kad savo sutuoktinį "esą peiliu paskerdė it kiaulę". Tai esą atsitiko prieš kelis dešimtmečius, kai ji kartu su sutuoktiniu gyveno Latvijoje.

Vietos gyventojai pasakoja, kad motinos nukankinimu kaltinama Z.Rodzė dažnai girtaudavo, o apgirtusi kiekvienam aiškindavo "dūrusi vyrui peiliu ir dar pasukiojusi, kad sutuoktinis tikrai numirtų".