aA
Svarstydami dirbtinio apvaisinimo reglamentavimą, Seimo nariai įtarinėjo medikus kėsinantis į Dievo prerogatyvą, lygino apvaisinimą "mėgintuvėlyje" su nacių medikų eksperimentais bei skendo pasaulėžiūros diskusijose.
Seime svarstoma naujojo Civilinio kodekso (CK) trečioji knyga, skirta šeimos teisei. Vienas projekto skirsnių reglamentuoja dirbtinį apvaisinimą.

Vyriausybės parengtoje CK redakcijoje nustatyta, kad Lietuvoje leidžiamas tik moters "in vivo" apvaisinimas jos sutuoktinio sperma. Kitaip tariant, dėl nevaisingumo kenčiančios moters lytinė ląstelė gali būti apvaisinta moters įsčiose jos vyro sperma, pasitelkiant Lietuvoje ištobulintas medicinos technologijas.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas (SRK) pateikė alternatyvų projekto variantą, kuriuo remiantis, dirbtinis apvaisinimas galėtų būti atliekamas ir "in vitro" ("mėgintuvėlyje"), pasitelkus spermos donorą.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vardu kalbėjusi viena pirminio projekto rengėjų konservatorė Vilija Aleknaitė - Abramikienė teigė, kad TTK negalėjo priimti sprendimo, kurį projektą pasirinkti, ir šio sprendimo teisę perdavė Seimui.

"Dirbtinis apvaisinimas susijęs su didele medicinos rizika ir sukelia daug moralinių problemų", sakė V. Aleknaitė - Abramikienė.

Krikščionis demokratas Arimantas Raškinis teigė, kad alternatyvusis variantas sukelia "didelį pavojų visos žmonijos demokratijos pagrindui - žmogaus garbei ir orumui".

"Kas bus to vaiko dėdės, tetos, seserys?", retoriškai klausė A. Raškinis. Anot jo, "pažeidžiama vaiko teisė turėti savo giminę, susikerta teisė tėvų turėti šeimą ir vaikų - turėti natūralią šeimą".

Kitas Krikščionių demokratų frakcijos narys, buvęs gydytojas chirurgas Kazimieras Kuzmickas teigė, kad "didelė tragedija tiek moteriai, tiek vyrui, kai šeima negali susilaukti vaikų".

"Tačiau kas gali paneigti, kad medikai nepradės piktnaudžiauti tuo, žinos, kad yra įvestas dirbtinis apvaisinimas, nustos gydyti, lengva ranka parašys, kad yra nevaisingas ar vyras, ar moteris, ir nukreips pas savo draugus dirbtiniam apvaisinimui. Ten neblogi pinigai eina - nuo 5 iki 10 tūkstančių litų, ir prasidės biznis žmogumi", sakė K. Kuzminskas.

Moderniųjų krikščionių demokratų frakcijos narė Marija Šerienė teigė, kad "Dievo duota valia žmogui pačiam apsispręsti, ar likti nevaisingam, ar gydytis nuo nevaisingumo".

Tačiau, jos teigimu, "medikų vadinamas nevaisingumo gydytas "in vitro" - tai ne gydymas, o naujos gyvybės atsiradimas". Todėl, M. Šerienės teigimu, "ar ne per didelė atsakomybė būtų medikams", nes "atėjimas į šį pasaulį ir išėjimas - Dievo valia".

Konservatorė Seimo pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė sakė, kad tai vienas nedaugelio klausimų, kur jos pozicijai neturėtų įtakos nei partijos, nei frakcijos požiūris.

Pasak jos, "in vitro" - vienas humaniškiausių gydymo būdų". R. Juknevičienė teigė, jog nedera įtarinėti medikų ir mokslininkų nesąžiningumu ir noru pasipelnyti iš dirbtinio apvaisinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.