aA
"Atsakovai kaltinami teikę informaciją apie karinių technologijų praktinį pritaikymą Rusijos naujienų agentūrai", sakoma prokuratūros pareiškime.

Naujienų agentūra neįvardijama, tačiau įtariama, kad duomenis ji perdavė Rusijos slaptajai tarnybai.

Įmonė "DaimlerChrysler Aerospase" (Dasa) teigia, kad vienas iš įtariamųjų 52 metų Peteris Sommeras (Pėteris Zomeris) dirbo viename kompanijos padalinyje, kur gaminamos prieštankinės raketos.

P. Sommeris buvo suimtas savo darbovietėje liepos mėnesį, o antras įtariamasis 40 metų Michaelis Kochas (Michaelis Kochas) buvo sulaikytas Hanoverio oro uoste prieš išskrendant į Maskvą. Jis vežėsi apie 100 dokumentų.

Prokuratūros teigimu, M. Kochas kreipėsi į Rusijos slaptąsias tarnybas 1996 metų pradžioje, kai pablogėjo jo verslo reikalai Rusijoje. Kiek vėliau tais pačiais metais jis susitiko P. Sommerį, kuris taip pat buvo patekęs į keblią finansinę padėtį.

Įtariama, kad vokiečiai nuo 1997 metų vidurio iki 1999 metų liepos pabaigos perduodavo informaciją apie valdomąsias raketų sistemas, priešlėktuvinę ginkluotę ir kita. Už pastangas jie gavo 160 tūkst. dolerių.

Rytų ir Vakarų Vokietija "šaltojo karo" metais buvo šnipų rojus. Nors jų darbo apimtys smarkiai sumažėjo, Vokietijos valdžia mano, kad šalyje tebėra gana daug užsienio agentų.

Vokietija pernai už šnipinėjimą išvarė tris amerikiečių Centrinės žvalgybos tarnybos agentus, kurie dirbo JAV konsulate Miunchene. 1997 metais per šnipinėjimo skandalą iš šalies turėjo išvykti JAV diplomatas Bonoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.